Ekstremni vremenski uslovi oštetili rod

Pad proizvodnje vina u Italiji

AgrobiznisBiznisEU

10.10.2023 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad proizvodnje vina u Italiji Pad proizvodnje vina u Italiji
Proizvodnja vina u Evropskoj uniji verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija, navodeći da su nepovoljnje vremenske prilike... Pad proizvodnje vina u Italiji

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija, navodeći da su nepovoljnje vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji.

EU bi ove godine trebalo da proizvede približno 150 milina hektolitara vina, prema procenama EK, prenosi Seebiz. Podaci pokazuju da je pad proizvodnje u Italiji 12 odsto, a u Španiji 14 odsto.

Zbog ekstremnih vremenskih uslova i gljivičnih bolesti ove godine su poharani vinogradi u Italiji, koja će izgubiti status najvećeg svetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procenjeno je u Briselu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procenilo je da krajem prošle nedelje da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i biti tri odsto veća od petogodišnjeg proseka, koji iznosi 46 miliona hektolitara, ali uz velike razlike među regionima.

Evropska komisija predviđa da će Francuska ove godine proizvesti 45 miliona hektolitara vina, za jedan odsto više nego prošle godine. Oporavak proizvodnje očekuje se i u Nemačkoj, uz procenjenu stopu rasta od 16 odsto, zahvaljujući navodnjavanju. Skoro istu stopu rasta beleži Portugalija.

Kada je reč o konzumaciji vina, posebno crnog, očekuje se da će ona biti smanjena za 1,5 odsto, jer se građani okreću drugim pićima, pre svega pivu, kao i da je njihova kupovna moć smanjena, navodi EK. Iz istog razloga i zbog velikih zaliha slabi i inostrana potražnja.

  • SABRINA

    10.10.2023 #1 Author

    Na vremenske uslove se ne može uticati, ali mi je čudna procena da sesve više ljudi odlučuje za druge vrste pića.

    Odgovori

  • DASHA

    11.10.2023 #3 Author

    Lako cemo za vino…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...