Održan sastanak Si Đinpinga i Viktora Orbana

Peking uložio milijarde evra u Mađarsku, potpisani sporazumi o daljoj saradnji

EU

10.5.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Peking uložio milijarde evra u Mađarsku, potpisani sporazumi o daljoj saradnji Peking uložio milijarde evra u Mađarsku, potpisani sporazumi o daljoj saradnji
Mađarska i Kina potpisale su niz novih sporazuma za produbljivanje ekonomske i kulturne saradnje tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga toj centralnoevropskoj zemlji. Si... Peking uložio milijarde evra u Mađarsku, potpisani sporazumi o daljoj saradnji

Mađarska i Kina potpisale su niz novih sporazuma za produbljivanje ekonomske i kulturne saradnje tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga toj centralnoevropskoj zemlji.

Si i mađarski premijer Viktor Orban razgovarali su Budimpešti u sklopu poslednje stanice kineskog lidera na petodnevnoj evropskoj turneji tokom koje je posetio Srbiju i Francusku.

Orban je novinarima posle sastanka pohvalio „kontinuirano, neprekinuto prijateljstvo“ između dve zemlje od početka njegovog mandata 2010. godine i obećao da će Mađarska nastaviti da bude domaćin daljim kineskim investicijama, piše Danas.

Peking je uložio milijarde u Mađarsku i vidi tu zemlju, članicu Evropske unije kao važno uporište unutar Unije.

Mađarska je u decembru saopštila da će jedan od najvećih svetskih proizvođača električnih vozila, kineski BYD, otvoriti svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju električnih vozila na jugu zemlje.

Mađarska je takođe domaćin nekoliko kineskih fabrika EV baterija i nada se da će postati globalni centar proizvodnje litijum-jonskih baterija. Takođe, preuzela je železnički projekat, koji je deo kineske inicijative „Pojas i put“, da bi povezala zemlju sa lukom Pirej. Grčka treba da bude ulazna tačka za kinesku robu u centralnu i istočnu Evropu.

Mađarski i kineski zvaničnici zaključili su sporazum o strateškom partnerstvu i potpisali još 18 sporazuma i memoranduma o razumevanju, ali na konferenciji za novinare nisu najavljena veća ulaganja.

Viktor Orban je novinarima nakon sastanka rekao da je tri četvrtine investicija u Mađarsku prošle godine došlo iz Kine.

„Gledajući unazad na svetsku ekonomiju i trgovinu od pre 20 godina, to uopšte ne liči na ono u čemu živimo danas. Tada smo živeli u jednom polarnom svetu, a sada živimo u multipolarnom svetskom poretku, a jedna od glavnih kolona ovog novog svetskog poretka je Kina“, rekao je Orban i dodao da će Mađarska nastojati da proširi ekonomsku saradnju sa Kinom i na oblast nuklearne energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...