žele da izbegnu probleme na tržištu nakon 15. septembra

Pet članica EU traži produženje zabrane uvoza ukrajinskih ratarskih proizvoda

BiznisEU

19.7.2023 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pet članica EU traži produženje zabrane uvoza ukrajinskih ratarskih proizvoda Pet članica EU traži produženje zabrane uvoza ukrajinskih ratarskih proizvoda
Pet članica Evropske unije iz Srednje Evrope tražiće u sredu od Brisela da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita i posle 15. septembra da bi... Pet članica EU traži produženje zabrane uvoza ukrajinskih ratarskih proizvoda

Pet članica Evropske unije iz Srednje Evrope tražiće u sredu od Brisela da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita i posle 15. septembra da bi se izbegli problemi na tržištu, saopštio je ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

On je naveo da će pet država zatražiti da i posle isteka roka ostane zabrana za četiri ukrajinska proizvoda: brašno, kukuruz, uljanu repicu i seme suncokreta, ali da se može izvoziti u tranzitu preko tih zemalja, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

Mađarski ministar je naveo da će Poljska, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Slovačka razmotriti i mogućnost da pojedinačno traže od EU da zabrani određene proizvode.

Nađ je rekao da je, iako žetva još nije počela u Mađarskoj, u skladštima i dalje ima tih ukrajinskih proizvoda.

EU je 2. maja dozvolila da Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta na domaćem tržištu da bi zaštitile svoju poljoprivrednu proizvodnju. Ova zabrana je početkom juna produžena do 15. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...