Ponovljeni parlamentarni izbori u Grčkoj

Pobeda Nove demokratije, Micotakis opet premijer

EU

26.6.2023 10:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pobeda Nove demokratije, Micotakis opet premijer Pobeda Nove demokratije, Micotakis opet premijer
Kirijakos Micotakis, lider grčke partije desnog centra Nova demokratija, osvojio je drugi četvorogodišnji mandat premijera. Prema preliminarnim rezultatima, njegova partija pobedila je u nedelju... Pobeda Nove demokratije, Micotakis opet premijer

Kirijakos Micotakis, lider grčke partije desnog centra Nova demokratija, osvojio je drugi četvorogodišnji mandat premijera. Prema preliminarnim rezultatima, njegova partija pobedila je u nedelju na izborima, na kojima su dominirala pitanja finansijske stabilnosti i troškova života.

„Imamo visoke ciljeve koji će transformisati Grčku. Neću tolerisati nikakvu aroganciju“, rekao je Micotakis u pobedničkom govoru, obećavajući da će uskoro krenuti „velike reforme“, prenosi CNN. Micotakis je obećao reforme u pravosuđu, zdravstvu i obrazovanju, kao i dalje rezove u glomaznom javnom sektoru.

Posle oko 100 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija dobila je više od 40 procenata podrške birača. Njeni glavni konkurenti na ovim izborima, levičarska partija Siriza, zaostala je sa oko 17 odsto glasova. Ukupno osam partija, uključujući PASOK, prešlo je cenzus od tri odsto za prolaz u parlament. Nekoliko manjih partija, od krajnje levice do krajnje desnice takođe je uspelo da preskoči cenzus.

Analitičari ocenjuju da su birači nagradili Micotakisa kao lidera koji je izveo Grčku iz teške dužničke krize i posle tri međunarodna paketa pomoći vratio je na put rasta. On je održao barem deo svojih obećanja, što je više nego što su mnoge vlade u Grčkoj pre njegove učinile.

Izbori u nedelju bili su drugi opšti izbori u Grčkoj u poslednjih pet nedelja, nakon što je Nova demokratija pobedila u maju nadmašivši očekivanja, ali nije uspela da osvoji potrebnu većinu za formiranje vlade.

Micotakis, koji je bio na čelu vlade tokom pandemije i evropske energetske krize, pozicionirao se kao siguran lider i podstakao rast u teškim globalnim okolnostima. Njegova vlada napravila je iznenađujući preokret u ekonomiji i na putu je povratka globalnom tržištu nakon što je 2010. godine tamo izgubila pristup.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...