Jačanje stranaka desnice na Iberijskom poluostrvu

Vanredni izbori u Španiji 23. jula

EUSvet

30.5.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vanredni izbori u Španiji 23. jula Vanredni izbori u Španiji 23. jula
Španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez) rekao je da će raspustiti parlament i raspisati vanredne izbore za 23. jul nakon što je njegova Socijalistička... Vanredni izbori u Španiji 23. jula

Španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez) rekao je da će raspustiti parlament i raspisati vanredne izbore za 23. jul nakon što je njegova Socijalistička partija pretrpela velike gubitke na regionalnim i lokalnim izborima u nedelju.

Sančezova odluka da raspiše opšte izbore koji inače nisu bili očekivani pre decembra, izgleda kao politički manevar da preotme inicijativu od svojih konzervativnih protivnika nakon što je uvideo da je njegova podrška pogođena rekordnom inflacijom hrane i promašenim pokušajem da se pooštre kazne za silovatelje, što je bila glavna tema u zemlji.

Tajming glasanja će pojačati pritisak na Sančezove levičarske koalicione partnere koji se bore da reše spor oko toga da li mogu da se ujedine pod jednim barjakom, prenosi Bloomberg.

Narodna partija Alberta Nunjeza Feihoa (Alberto Nunez Feijoo), kojoj se na nekim mestima pridružio i krajnje desničarski Voks, trebalo bi da kontroliše osam od 12 regiona koji su bili na izborima tokom vikenda, uključujući velike gradove Madrid i Valensiju.

Istorijski gledano, stranka koja se nađe na vrhu na lokalnim izborima ima tendenciju da pobedi i na nacionalnim izborima.

Sančez je rekao da Španiji treba „razjašnjenje“ o tome ko bi trebalo da vodi vladu u ovom trenutku. “Najbolje je da španski narod kaže svoje mišljenje i da bez odlaganja odluči o političkom pravcu zemlje“, rekao je aktuelni premijer.

Nedeljni rezultati sugerišu da će Narodna partije biti favorit za pobedu na izborima u julu, ali složena dinamika izgradnje koalicije u Španiji znači da će joj možda biti teško da formira većinu.

“Levica je prošla veoma loše, a to znači da su izgledi za još jednu levičarsku koaliciju sada mnogo tanji“, rekao je Federiko Santi (Federico Santi), viši analitičar Evroazijske grupe u intervjuu.

Ipak, Narodna partija će morati da se osloni na podršku ekstremno desničarske grupe Voks kako bi vladala u mnogim regionima, a prekid tih sporazuma bi mogao da učini praktično nemogućim dobijanje podrške od baskijskih i katalonskih nacionalista koji su tradicionalno pomagali formiranje većine u nacionalnom parlamentu.

Voks se pojavio kao nova politička snaga nakon što su katalonski nacionalisti održali nezakonit referendum o odvajanju od ostatka Španije 2017. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...