Za sada su na stolu dve opcije

Poljaci skraćuju radno vreme

EUU fokusu

27.8.2024 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Poljaci skraćuju radno vreme Poljaci skraćuju radno vreme
Poljska vlada premijera Donalda Tuska potvrdila da je će pre isteka svog mandata 2027. godine, izmeniti Zakon o radu kako bi smanjila radno vreme... Poljaci skraćuju radno vreme

Poljska vlada premijera Donalda Tuska potvrdila da je će pre isteka svog mandata 2027. godine, izmeniti Zakon o radu kako bi smanjila radno vreme u zemlji.

Za sada su na stolu dve opcije – uvođenje četvorodnevne radne sedmice ili sedmosatnog radnog dana, prenosi Mina.

Četvorodnevna radna sedmica ima više pristalica i nju prema istraživanju platforme ClickMeeting podržava 70 odsto poslodavaca.

„Studije pokazuju da što duže radimo, sve smo više pod stresom i umorniji. Još jedan sat proveden na poslu ne znači nužno još jedan sat efikasnosti“, saopštila je poljska ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku, Agnješka Džiemianovič-Bok, koja je jedna od glavnih pristalica ove promene.

Prema njenim rečima, zahtev za smanjenjem radnog vremena, kako bi ljudi imali više vremena za porodicu, razvoj i odmor „mora da se shvati ozbiljno“.

Sa druge strane, pojedini članovi vlade Poljske izrazili su skepticizam i tvrde da uvođenje četvorodnevne radne sedmice nije pravo rešenje za zemlju koja je pogođena demografskom krizom.

Prema podacima Eurostata, Poljaci rade u proseku 40,5 sati sedmično, što je najduže u Evropskoj uniji (EU), posle Grka. Prosek u EU je 37,5 sati, a globalni prosek je 34,2 sata.

Očekuje se da će rad na izmenama i dopunama Zakona o radu dobiti zamah na jesen i, možda, će biti završen narednog proleća, jer bi smanjenje radnog vremena moglo pomoći vladajućoj koaliciji u kampanji za predsedničke izbore naredne godine.

  • Inquiete

    27.8.2024 #1 Author

    Svaka čast! I ovde se ne radi o tome da neko “manje radi”, nego o dokazano većoj efikasnosti, a to će dovesti do zadovoljstva kako zaposlenog, tako i samog poslodavca. Trebalo bi da svi uvedu takvo radno vreme.

    Odgovori

  • Jj992

    27.8.2024 #2 Author

    Realna tema, odlicna stvar. Pozitivno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.