Dramatičan zastoj tražnje za električnim vozilima

Prodaja automobila u EU oštro pala u avgustu

EU

20.9.2024 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prodaja automobila u EU oštro pala u avgustu Prodaja automobila u EU oštro pala u avgustu
Prodaja vozila u Evropskoj uniji (EU) oštro je pala u avgustu, pokazali su podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). U avgustu je u EU... Prodaja automobila u EU oštro pala u avgustu

Prodaja vozila u Evropskoj uniji (EU) oštro je pala u avgustu, pokazali su podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). U avgustu je u EU registrovano samo 644.000 novih automobila, 18,3 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

U julu je prodaja stagnirala, nakon skromnog rasta od 4,3 odsto u junu, koji je označio kraj četvoromesečnog perioda slabijih rezultata, prenosi Mina.

U avgustu su sva četiri vodeća tržišta zabeležila pad, a najviše se smanjila prodaja u Nemačkoj, 27,8 odsto. Blizu je i Francuska, s 24,3 odsto manje registrovanih novih automobila nego godinu ranije. Dvocifreni pad zabeležila je i Italija, od 13,4 odsto. Najblaže se smanjila prodaja u Španiji, 6,5 odsto.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije oštro je palo u avgustu, čak 43,9 odsto, izračunala je ACEA, nakon pada u julu od 10,8 odsto. Prodaja u Nemačkoj i Francuskoj, dva najveća evropska tržišta, potonula je 68,8 odnosno 33,1 odsto.

U takvim uslovima udeo električnih automobila na baterije na evropskom tržištu u avgustu smanjen je na 14 odsto, s 21 odsto u istom prošlogodišnjem mesecu.

U prvih osam meseci, evropsko tržište automobila poraslo je 1,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz registrovana 7,2 miliona novih vozila.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije je za isti period palo 8,3 odsto, uz registrovane 902.000 novih automobila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.