Objavljena uredba i smernice za uvoznike iz EU i izvoznike iz trećih zemalja

Prvi izveštaji na osnovu CBAM mehanizma od 31. januara sledeće godine

EkologijaEUU fokusu

24.8.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prvi izveštaji na osnovu CBAM mehanizma od 31. januara sledeće godine Prvi izveštaji na osnovu CBAM mehanizma od 31. januara sledeće godine
U prelaznoj fazi primene Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), trgovci će morati samo da izveštavaju o emisijama u... Prvi izveštaji na osnovu CBAM mehanizma od 31. januara sledeće godine

U prelaznoj fazi primene Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), trgovci će morati samo da izveštavaju o emisijama u vezi sa uvozom u EU, koji podleže mehanizmu, podseća portal Energija Balkana.

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. oktobra 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromesečje, njihov prvi izveštaj moraće da bude dostavljen tek do 31. januara sledeće godine.

Evropska komisija je prošle nedelje donela pravila kojima se uređuje primena CBAM tokom prelazne faze koja počinje 1. oktobra 2023. i traje do završetka 2025. godine, piše Energija Balkana pozivajući se na portal Energetika-net.

U objavljenoj uredbi koja reguliše primenu pravila detaljno se navode prelazne obaveze izveštavanja za uvoznike robe iz EU koje obuhvata CBAM, kao i prelazna metodologija za obračun emisija tokom postupka proizvodnje robe obuhvaćene mehanizmom, saopšteno je iz Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj.

U prelaznoj fazi CBAM-a trgovci će morati da izveštavaju samo o emisijama ugrađenim u uvoz koje podležu mehanizmu, bez plaćanja finansijskog prilagođavanja. Na taj način će kompanijama biti dato dovoljno vremena za pripremu, a istovremeno će se omogućiti dorada konačne metodologije do 2026. godine.

Kako bi pomogla uvoznicima i proizvođačima iz trećih zemalja, Komisija je objavila i smernice za uvoznike iz EU i pogone izvan EU o praktičnoj primeni novih pravila.

Trenutno se razvijaju i namenski informatički alati za pomoć uvoznicima u realizaciji tih obračuna i izvještavanja o njima, kao i materijali za osposobljavanje, internetski seminari i uputstva za poderšku preduzećima nakon pokretanja prelaznog mehanizma.

Iako će se od uvoznika tražiti da od 1. oktobra 2023. prikupljaju podatke za četvrto tromesečje, njihov prvi izveštaj moraće da bude dostavljen tek do 31. januara sledeće godine.

Cilj CBAM-a, koji je ključni deo paketa Spremni za 55 posto, jeste rešavanje pitanja emisija gasova sa efektom steklene bašte ugrađenih u robu, pri njenom uvozu u carinsko područje Evropske unije, kako bi se sprečio rizik od izmeštanja emisija ugljenika i time smanjile globalne emisije.

Mehanizam obuhvata proizvode koji su uvezeni u EU iz zemalja s manje ambicioznim ciljevima, ili, pak, bez poreza na CO2 iz industrije cementa, aluminijuma, đubriva, gvožđa i čelika , kao i na proizvodnju električne energije, podseća portal Energija Balkana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...