Najveći pad zabeležen u Irskoj, Letoniji i Austriji

Rast BDP-a 0,2 odsto u evrozoni, ali i u EU u drugom kvartalu

EU

6.9.2024 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rast BDP-a 0,2 odsto u evrozoni, ali i u EU u drugom kvartalu Rast BDP-a 0,2 odsto u evrozoni, ali i u EU u drugom kvartalu
Desezonirani BDP porastao je za 0,2 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji u drugom kvartalu, u poređenju sa prethodnim kvartalom, prema proceni... Rast BDP-a 0,2 odsto u evrozoni, ali i u EU u drugom kvartalu

Desezonirani BDP porastao je za 0,2 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji u drugom kvartalu, u poređenju sa prethodnim kvartalom, prema proceni koju je objavio Eurostat, statistički zavod EU.

U prvom kvartalu 2024. godine BDP je porastao za 0,3 odsto u obe zone.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, desezonirani BDP porastao je za 0,6 odsto u evrozoni i za 0,8 procenata u EU, nakon rasta od 0,5 odsto u evrozoni i  0,7 odsto u EU u prvom kvartalu 2024.

Najveći rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal zabeležila je Poljska (1,5 odsto), a slede Grčka (1,1 odsto) i Holandija (1,0 odsto).

Najveći pad je zabeležen u Irskoj (-1,0 odsto), Letoniji (-0,9 odsto) i Austriji (-0,4 odsto).

Tokom drugog kvartala 2024. BDP u Sjedinjenim Američkim Državama je porastao za 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal (nakon 0,4 procenta u prvom kvartalu 2024). U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, BDP je povećan za 3,1 odsto (nakon 2,9 procenata u prethodnom kvartalu), objavio je Eurostat.

 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.