najniži rast cena u finskoj, najviši u rumuniji

Rast godišnje stope inflacije u evrozoni i EU u julu

EU

20.8.2024 16:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast godišnje stope inflacije u evrozoni i EU u julu Rast godišnje stope inflacije u evrozoni i EU u julu
Godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je 2,6 odsto u julu i neznatno je porasla u odnosu na jun kada je iznosila 2,5 odsto,... Rast godišnje stope inflacije u evrozoni i EU u julu

Godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je 2,6 odsto u julu i neznatno je porasla u odnosu na jun kada je iznosila 2,5 odsto, prema drugoj proceni statističke evropske kancelarije Eurostat.  

U Evropskoj uniji godišnja stopa inflacije u julu iznosila je 2,8 odsto i bila je viša za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec. Godinu dana ranije bila je na nivou od 6,1 odsto.

Na mesečnom nivou, godišnja stopa inflacije je pala u devet članica EU, ostala stabilna u četiri, dok je porasla u 14.

Najniža godišnja stopa inflacije zabeležena je u Finskoj od 0,5 odsto, zatim slede Letonija i Danska sa 0,8 odnosno jedan odsto.

S druge strane, najveća godišnja stopa inflacije zabeležena je u Rumuniji i iznosila je 5,8 odsto. Slede Belgija sa 5,4 odsto, a zatim Mađarska sa 4,1 odsto.

Najveći doprinos inflaciji u evrozoni dale su usluge sa 1,82 procentna poena, zatim hrana, alkohol i duvan sa 0,45 procentnih poena, na trećem mestu su neenergetski industrijski proizvodi sa 0,19 procentnih poena, a u četvrto mesto energije sa 0,12 procentnih poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.