Obim izvoza u trećem kvartalu najveći od 2022. godine

Rastu isporuke ruskog gasa u EU

EU

4.10.2024 11:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rastu isporuke ruskog gasa u EU Rastu isporuke ruskog gasa u EU
Rusija je u trećem kvartalu 2024. godine povećala isporuke gasa u Evropsku uniju na 13,3 milijarde kubnih metara, pretekavši Sjedinjene Američke Države i zauzevši... Rastu isporuke ruskog gasa u EU

Rusija je u trećem kvartalu 2024. godine povećala isporuke gasa u Evropsku uniju na 13,3 milijarde kubnih metara, pretekavši Sjedinjene Američke Države i zauzevši drugo mesto među dobavljačima, prema podacima analitičke kompanije Bruegel.

Prema ovim podacima, obim isporuka ruskog gasa iznosio je 13,3 milijarde kubnih metara, što je više u poređenju sa prethodnim kvartalom i istim periodom prošle godine. Udeo Rusije u evropskom uvozu gasa porastao je na 19,4 odsto, dostigavši maksimum od drugog kvartala 2022. godine, prenose RIA Novosti.

Glavni kanal isporuka za Rusiju ostali su gasovodi, preko kojih je u trećem kvartalu isporučeno 8,6 milijardi kubnih metara gasa, što je za osam odsto više nego u prethodnom kvartalu i za 13 odsto više nego prethodne godine. Izvoz tečnog prirodnog gasa iznosio je 4,7 milijardi kubnih metara, što je za šest odsto manje u poređenju sa prethodnim kvartalom, ali 21 odsto više nego u trećem kvartalu prošle godine.

Istovremeno, SAD su smanjile isporuke tečnog prirodnog gasa za 25 odsto u kvartalu i za trećinu u godini, na 9,5 milijardi kubnih metara, spustivši se na treće mesto među glavnim dobavljačima gasa u Evropsku uniju. Na prvom mestu po obimu izvoza ostala je Norveška sa 21,7 milijardi kubnih metara, uprkos smanjenju isporuka za devet tokom trećeg kvartala.

U prvih pet vodećih dobavljača gasa za EU našli su se i Alžir i Velika Britanija. Alžir je smanjio obim isporuka za 19 odsto na sedam milijardi kubnih metara, dok je Velika Britanija povećala isporuke za gotovo 40 odsto, dostigavši 5,1 milijardu kubnih metara.

U međuvremenu, prihod od izvoza ruskog tečnog prirodnog gasa u Evropsku uniju u julu dostigao je maksimum od 565,7 miliona evra, zahvaljujući povećanju kupovine Španije i Holandije, dostigavši najviše nivoe od kraja zime.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.