Grupa zemalja članica predlaže totalnu zabranu uvoza

Evropski regulator upozorio EU da ne odustaje naglo od ruskog gasa

EUVesti

19.4.2024 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 7

Evropski regulator upozorio EU da ne odustaje naglo od ruskog gasa Evropski regulator upozorio EU da ne odustaje naglo od ruskog gasa
Evropski regulator za energiju upozorio je da Evropska unija i dalje mora da uvozi tečni prirodni gas (TPG) iz Rusije kako bi izbegla energetski... Evropski regulator upozorio EU da ne odustaje naglo od ruskog gasa

Evropski regulator za energiju upozorio je da Evropska unija i dalje mora da uvozi tečni prirodni gas (TPG) iz Rusije kako bi izbegla energetski šok, uprkos naporima nekih članica EU da zabrane kupovinu tog goriva od Moskve.

Acer, regulator za energetiku EU saopštio je u petak da smanjenje uvoza ruskog TPG-a treba da bude postepeno. Ovo upozorenje dolazi dok se EU trudi da uravnoteži energetsku sigurnost u cilju smanjenja finansiranja Rusije preko smanjenja kupovine gasa, prenosi Financial Times.

Iako je EU uspela da zameni isporuke ruskog gasa cevovodima uvozom TPG-a od početka rata u Ukrajini 2022. godine, globalno tržište gasa i dalje je napeto. Rusija je sada drugi najveći snabdevač TPG-a EU, iza SAD, sa 16 odsto ukupnog uvoza prošle godine.

Neki članovi EU, kao što su Švedska, Finska i zemlje Baltika, traže hitnu zabranu uvoza ruskog TPG-a, što bi zahtevalo jednoglasnost članica EU. Regulator je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što pojedine članice koriste nova ovlašćenja „za privremeno ograničavanje snabdevanja gasom, uključujući TPG iz Rusije i Belorusije“, navodeći da bi to moglo da utiče na dugoročne ugovore o snabdevanju zaključene sa Moskvom pre rata u Ukrajini.

EU je pozvala evropske kompanije da izbegavaju kupovinu ruskog TPG-a, jer su evropska skladišta rekordno popunjena, a cene su smanjene na nivoe pre rata.

Regulator je istakao da će prestanak isporuke gasa putem cevovoda iz Rusije preko Ukrajine ka EU ove godine smanjiti snabdevanje gasom bloka za 13,6 milijardi kubnih metara, što je oko četiri odsto ukupne potrošnje iz prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...