Evropska nova strategija uvoza energenata

EU prekida isporuke ruskog gasa preko Ukrajine

EU

28.2.2024 17:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU prekida isporuke ruskog gasa preko Ukrajine EU prekida isporuke ruskog gasa preko Ukrajine
Evropska komisija aktivno radi na potpunom zaustavljanju isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, izjavio je predstavnik EK Tim Mekfi (Tim McPhie). Prema njegovim rečima,... EU prekida isporuke ruskog gasa preko Ukrajine

Evropska komisija aktivno radi na potpunom zaustavljanju isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, izjavio je predstavnik EK Tim Mekfi (Tim McPhie). Prema njegovim rečima, sadašnji ukupan obim isporuka gasa iz Rusije preko ukrajinske teritorije u Evropi je oko 15 milijardi kubnim metara godišnje.

Ugovor o tranzitu gasa ističe 31. decembra tekuće godine, a Evropska unija ne namerava da ga produži. Mekfi je podsetio da Austrija, Slovačka, Češka, i u manjoj meri Italija, i dalje dobijaju ruski gas preko Ukrajine, prenosi Komersant.

„Evropska komisija blisko sarađuje sa ovim zemljama kako bi osigurala da imaju neophodne zalihe gasa. Neću da govorim o konkretnim pravcima, ali stvar je u tome da ove zemlje mogu da dobijaju gas drugim gasovodima, kao i tečni prirodni gas. Uvereni smo da je to moguće“, rekao je Mekfi novinarima u Briselu.

Prema njegovim rečima, EK namerava da nadoknadi ovu količinu gasa zajedničkim kupovinama preko Evropske energetske platforme, kojom upravlja Brisel. On je istakao da je 27. februara EK održala još jedan tender na ovoj platformi, za snabdevanje u narednih pet godina.

Evropska unija planira da potpuno ukine isporuke fosilnih goriva iz Rusije do 2027. godine. Među zemljama EU, ruski gas su već potpuno napustile Poljska, Rumunija, Bugarska, Finska, Holandija i Danska.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...