Trgovina sa Kinom i Indijom raste, dok je saradnja sa zemljama Evropske unije u padu

Sedamdeset odsto ruskog izvoza ide u Aziju

Svet

2.11.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sedamdeset odsto ruskog izvoza ide u Aziju Sedamdeset odsto ruskog izvoza ide u Aziju
Ekonomska saradnja Rusije sa azijskim zemljama nastavila je da raste uz istovremeni pad trgovine sa Evropskom unijom, izjavio je vršilac dužnosti šefa ruske Federalne... Sedamdeset odsto ruskog izvoza ide u Aziju

Ekonomska saradnja Rusije sa azijskim zemljama nastavila je da raste uz istovremeni pad trgovine sa Evropskom unijom, izjavio je vršilac dužnosti šefa ruske Federalne carinske službe Ruslan Davidov.

Davidov je istakao da trgovina sa Kinom i Indijom raste brzim tempom, dok je u porastu i promet sa zemljama Latinske Amerike. FCS je nastojao da pojednostavi carinske procedure kako bi ubrzao isporuku robe i olakšao dalji rast trgovine sa svojim partnerima, piše Politika.

„Ako je u vreme pre krize, pre korona virusa, udeo zemalja Evropske unije u našoj trgovini bio 50 odsto ili više, sada je ovaj udeo smanjen na 16 odsto, a udeo azijskih zemalja, kao što vidimo ovde, je porastao na skoro 70 odsto i nastavlja da raste“, naveo je šef ruske carine.

Davidov je ranije izvestio da se ekonomska saradnja Moskve sa skoro svim državama Zajednice nezavisnih država širi, pri čemu ZND sada čini 14 odsto ruske spoljne trgovine.


Statistika takođe pokazuje da je trgovina sa državama članicama Evroazijske ekonomske unije u porastu, i očekuje se da će ove godine dostići 100 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...