Francuska najveći potrošač na starom kontinentu

Smanjena potrošnja mineralnih đubriva u EU

AgrobiznisEU

3.7.2023 16:51 Autor: Julijana Vincan 1

Smanjena potrošnja mineralnih đubriva u EU Smanjena potrošnja mineralnih đubriva u EU
Potrošnja mineralnih đubriva (azota i fosfora) u poljoprivrednoj proizvodnji u Evropskoj uniji bila je 10,9 miliona tona u 2021. godini, pokazuju podaci Zavoda za... Smanjena potrošnja mineralnih đubriva u EU

Potrošnja mineralnih đubriva (azota i fosfora) u poljoprivrednoj proizvodnji u Evropskoj uniji bila je 10,9 miliona tona u 2021. godini, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

To je, kako se navodi u izveštaju Eurostata, ekvivalentno godišnjem padu od 2,2 odsto u poređenju sa 2020. godinom, i kumulativnom padu od 6,4 procenta u odnosu na relativni maksimum u 2017. godini.

Potrošnja đubriva na bazi azota u poljoprivredi procenjena je na 9,8 miliona tona u EU u 2021. godini. Iz Eurostata ističu da to predstavlja smanjenje od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je stopa slična kratkoročnom trendu zabeleženom od 2017. godine.

Međutim, kako dodaju, srednjoročno ukupna potrošnja azotnih đubriva vratila se na nivo sličan onom iz prethodne decenije.

Foto: Freepik.com / @ Drazen Zigic

Potrošnja đubriva na bazi azota u poljoprivredi 2021. godine bila je najveća u zemljama koje su takođe među glavnim poljoprivrednim proizvođačima u EU. Francuska (dva miliona tona), Nemačka (1,3 miliona tona), Poljska (jedan milion tona, podaci iz 2020.) i Španija (jedan milion tona) zajedno predstavljaju polovinu ukupne potrošnje EU.

U 2021. godini potrošnja fosfornih đubriva u poljoprivredi iznosila je 1,1 milion tona. Ovo predstavlja pad od 3,8 odsto u odnosu na nivo iz 2020. godine, koji je bio sličan proseku u prethodnoj deceniji.

Zemlje sa najvećom potrošnjom đubriva na bazi fosfora u poljoprivredi u 2021. godini bile su Francuska, Španija, Poljska, Rumunija, Italija i Nemačka. Njihova potrošnja činila je skoro tri četvrtine ukupne potrošnje EU.

Izvor: Eurostat

U izveštaju Eurostata je posebno naglašeno da je važno napomenuti, iako još uvek nema dostupnih podataka za 2022. godinu, da su rat u Ukrajini i primena sankcija Rusiji doveli do naglog povećanja cena đubriva, što će verovatno uticati na upotrebu đubriva u poljoprivredi u EU.

Industrija đubriva na bazi azota u EU je u velikoj meri bila zavisna od gasa ruskog porekla. Pored toga, Rusija i Belorusija bile su ključni igrači u svetskoj proizvodnji đubriva na bazi kamena (fosfata i posebno kalijuma).

Srbija pretežno uvozi mineralna đubriva

Procene su da bi u Srbiji godišnje trebalo da se utroši između 1,2 i 1,4 miliona tona mineralnog đubriva. Podjednako se koriste složena (NPK) i azotna đubriva, a samo jedna grupa se u Srbiji i proizvodi. 

Nakon stečaja u pančevačkoj HIP Azotari, jedini domaći proizvođač NPK đubriva ostala je kompanija Elixir Group. Pored domaće proizvodnje, ta đubriva uvozila su se iz Rusije i drugih zemalja, dok azotna đubriva u potpunosti zavise od uvoza, oslonjenog pretežno na ruske proizvođače.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u prvom kvartalu ove godine porasle su u odnosu na isti period 2022. godine za 10,6 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Mineralna đubriva poskupela su u prvom tromesečju za 10,8 procenata.

  • SHALIMAR

    3.7.2023 #1 Author

    Cene djubriva su mnogo poskupela,opravdano se smanjila i potrosnja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...