Smanjeni porezi i nameti na računima u državama članicama EU

Struja najjeftinija u Holandiji, a gas u Mađarskoj

EUInfrastruktura

31.10.2022 17:19 Autor: Julijana Vincan 7

Struja najjeftinija u Holandiji, a gas u Mađarskoj Struja najjeftinija u Holandiji, a gas u Mađarskoj
Prosečne cene električne energije za domaćinstva u Evropskoj uniji naglo su porasle u prvoj polovini 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne, sa... Struja najjeftinija u Holandiji, a gas u Mađarskoj

Prosečne cene električne energije za domaćinstva u Evropskoj uniji naglo su porasle u prvoj polovini 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne, sa 22 evra na 25,3 evra za 100 kilovat-časova (kWh). Porasle su i prosečne cene gasa u prvih šest meseci u odnosu na isti period lane, sa 6,4 evra na 8,6 evra za 100 kWh, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

U izveštaju Eurostata naglašeno je da su u skorije vreme veleprodajne cene električne energije i gasa značajno porasle širom EU usled skoka troškova snabdevanja, na koje utiče trenutna geopolitička situacija.

U poređenju sa prošlom godinom, porezi i nameti u računima za struju i gas koje plaćaju domaćinstva u EU značajno su se smanjili u prvoj polovini ove godine, jer su države članice uvele subvencije za ublažavanje visokih troškova energije.

Tako je u poređenju sa prvom polovinom 2021. godine učešće poreza u računima za struju naglo opalo sa 39 na 24 procenta (-15,5 odsto), a u računu za gas sa 36 na 27 odsto (-8,6 procenata).

Struja nije poskupela samo u pet država EU

Cene električne energije za domaćinstva porasle su u 22 zemlje članice EU u prvoj polovini ove u odnosu na prvu polovinu 2021. godine. Najveći rast zabeležen je u Češkoj (+62 odsto), Letoniji (+59 procenata) i Danskoj (+57 odsto).

Do smanjenja cena električne energije u domaćinstvima došlo je u Holandiji (-54 procenta), Sloveniji (-16 odsto), Poljskoj (pad od tri procenta), Portugalu i Mađarskoj (obe zemlje su imale pad od po jedan odsto). Padovi u Holandiji, Sloveniji i Poljskoj vezani su za državne subvencije i naknade, dok su u Mađarskoj cene regulisane.

Izvor: Eurostat

Izraženo u evrima, prosečne cene električne energije u prvoj polovini godine bile su najniže u Holandiji (5,9 evra za 100 kWh), Mađarskoj (9,5 evra) i Bugarskoj (10,9 evra), a najviše u Danskoj (45,6 evra), Belgiji (33,8 evra), Nemačkoj (32,8 evra) i Italiji (31,2 evra).

Između prve polovine 2021. i prvih šest meseci ove godine, cene gasa porasle su u 23 od 24 zemlje članice EU za koje su dostupni podaci. Najveći rast zabeležen je u Estoniji (+154 odsto), Litvaniji (+110 procenata) i Bugarskoj (+108 odsto), uglavnom zbog cene energije.

Samo su u Mađarskoj cene prirodnog gasa za domaćinstva neznatno pale u istom periodu, i to za -0,5 procenata.

Prosečne cene gasa za domaćinstva su u prvih šest meseci bile najniže u Mađarskoj (2,9 evra za 100 kWh), Hrvatskoj (4,1 evra) i Letoniji (4,6 evra), a najviše u Švedskoj (22,2 evra), Danskoj (16 evra) i Holandiji (12,9 evra).

Podsetimo, građani Srbije od 1. septembra plaćaju električnu energiju po višim cenama. Agencija za energetiku dala je krajem jula saglasnost Elektroprivredi Srbije (EPS) za novi cenovnik, po kome je cena kilovat-časa za domaćinstva uvećana za 6,5 odsto.

Tako će prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) iznositi 8,144 din/kWh bez poreza i taksi. Ovo poskupljenje znači da će domaćinstvo koje troši prosečnih 460 KWh mesečno ubuduće dobijati račun za struju veći za oko 300 dinara.

  • Anna

    31.10.2022 #1 Author

    Biće ovo duga i teška zima za sve nas. Cene struje i gasa će mnogo uticati na životni standard građana širom Evrope

    Odgovori

  • BRANA19

    1.11.2022 #2 Author

    Bar negde nesto jeftinije…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    1.11.2022 #3 Author

    Zato je i jedno i drugo u Srbiji skuplje nego u 10 drugih evropskih zemalja

    Odgovori

  • NATI29

    1.11.2022 #4 Author

    Mozda da opet uvedu subvencije za ublazanje visokih troskova kako bi se smanjila potrosnja

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    1.11.2022 #5 Author

    Svaka čast za Holandiju Sloveniju i Poljsku koje su sibvencionisale struju i sprečile poskupljenja. Naši se samo busaju u grudi qa nisu sposobni da održe isti cenu.

    Odgovori

  • IVAN

    1.11.2022 #6 Author

    Biće ovo duga i teška zima za sve nas. Cene struje i gasa će mnogo uticati na životni standard građana širom Evrope

    Odgovori

  • LJubica Reapajić

    3.11.2022 #7 Author

    Neminovno je povećanje cene struje ….već dugi niz godina nije bilo nikakvog uvećanja,jer je država iz budžeta davala EPS-u.Potrošili smo kredit .EPS ima velike troškove ,a više od 30 god.ništa nije ulagano.Stara oprema,tehnologija itd.Tek u zadnjih nekoliko god. se krenulo u tom pravcu.Uvoz je takođe neminovan u nekom procentu,jer naša privreda /nove fabrike/troše mnogo više struje.
    Rat u Ukrajini je doveo do enormnog rasta cena energenata/struje i gasa/.Ako se na to doda i nepovoljni klimatski uslovi/nizak vodostaj reka,,nema akumulacije u jezerima/,što doprinosi smanjenoj proizvodnji električne energije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...