Do uštede novca preko uštede energije

Kako do kredita za energetsku efikasnost?

BankeEkologijaInvesticije

20.10.2022 10:46 Autor: Julijana Vincan 1

Kako do kredita za energetsku efikasnost? Kako do kredita za energetsku efikasnost?
Na tržištu Srbije i Zapadnog Balkana krediti za energetsku efikasnost do pre nekoliko godina nisu bili značajnije zastupljeni, i to je jedan od razloga... Kako do kredita za energetsku efikasnost?

Na tržištu Srbije i Zapadnog Balkana krediti za energetsku efikasnost do pre nekoliko godina nisu bili značajnije zastupljeni, i to je jedan od razloga zbog kojih je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreirala program Kreditne linije za zeleno finansiranje (Green Economy Financing Facility – GEFF). Na ovaj način pruža se podrška građanima da učine svoje domove energetski efikasnim.

Kako u razgovoru za Biznis.rs objašnjava rukovodilac programa Dragana Tanasić, GEFF je praktično aktivan na celokupnom tržištu Zapadnog Balkana, a u Srbiji je startovao tokom 2018. godine.

„Prvenstveno je namenjen finansiranju energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama. EBRD GEFF program se sprovodi uz podršku Evropske unije (EU), Saveznog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). GEFF krediti su dostupni kod naših partnerskih banaka koje su se priključile programu, a to su trenutno Erste banka i ProCredit banka“, naglasila je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, proces je prilično jednostavan. Najpre je potrebno da se izabere energetski efikasna tehnologija, odnosno proizvod, u koju neko želi da investira.

„Kako bi pomogli građanima u odabiru, GEFF program je kreirao online katalog energetski efikasnih proizvoda „Tehnološki selektor“, gde se mogu naći proizvodi koji su barem 20 odsto iznad standardnih po pitanju energetske efikasnosti. Sve proizvode proveravaju i odobravaju nezavisni inženjeri angažovani od strane EBRD. Nakon što izaberete željenu tehnologiju i dobijete profakturu od dobavljača, sledeći korak je podnošenje zahteva za GEFF kredit. Proces odobravanja isti je kao i kod svih ostalih standardnih bankarskih kredita“, obrazložila je Tanasić.

Foto: Pixabay.com

Razlika između GEFF i drugih kredita

GEFF krediti prvenstveno su namenjeni renoviranju domaćinstva, ali se mogu koristiti i u procesu izgradnje kuća.

„Zahvaljujući listi proizvoda na „Tehnološkom selektoru“ svi korisnici kredita mogu biti sigurni da investiraju u zaista energetski efikasne proizvode, kojim će povećati energetsku efikasnost svog domaćinstva, smanjiti troškove za energiju, povećati kvalitet života i vrednost nekretnine, ali i uticati na smanjenje emisije štetnih gasova u okolinu. Dodatni adut GEFF kredita su finansijski podsticaji koje je obezbedila EU“, ocenila je naša sagovornica.

Dodaje i da, nakon što kroz kredit investirate u energetski efikasne tehnologije i instalirate ih u svom domaćinstvu, dobijate povraćaj sredstava u iznosu do 20 procenata investicije.

Dragana Tanasić je podsetila da je energetska efikasnost najisplativiji način da se odgovori na trenutnu globalnu energetsku krizu, jer se troškovi za energiju brzo i značajno mogu umanjiti, uz povećanje udobnosti života.

„U okviru GEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj razvili smo online Kalkulator energetske efikasnosti kako bismo pomogli građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti primenom željenih visoko energetski efikasnih tehnologija. Ova vrlo jednostavna alatka vlasnicima stanova i kuća omogućava da samostalno i u samo nekoliko koraka izračunaju potencijalne finansijske uštede i saznaju uz pomoć kojih tehnologija mogu povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenje vazduha“, navodi naša sagovornica.

Ispunjenje ciljeva o podršci energetskoj efikasnosti

Cilj GEFF programa je, kako je istakla Tanasić, da se što većem broju domaćinstava omogući da investira u energetsku efikasnost, kao i da se značajno smanji potrošnja energije i emisija štetnih gasova.

„Do sada je u Srbiji više od 4.500 domaćinstava unapredilo energetsku efikasnost svojih domova putem GEFF programa. Zahvaljujući ovim investicijama smanjena je potrošnja energije za blizu 13.000 MWh/godišnje, a emisija štetnih gasova za više od 3.800 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju blizu 2.500 automobila sa ulice“, navela je naša sagovornica.


Naglasila je i da je jedan od važnih ciljeva GEFF programa podizanje svesti građana i povećanje kapaciteta domaćinstava za proizvodnju sopstvene energije, kao i postizanje energetske nezavisnosti ulaganjem u fotovoltaične (PV) sisteme, solarne-termalne grejače vode i toplotne pumpe.

„Ove energetski efikasne tehnologije karakteriše visoka pouzdanost, niski troškovi rada, besplatan izvor energije (npr. sunčeva svetlost kod PV sistema, odnosno vazduh ili zemlja kod toplotnih pumpi), minimalna potreba za održavanjem i jednostavna instalacija. Takođe, ne stvaraju buku i ne zagađuju životnu sredinu, te pružaju mogućnost uvođenja električne energije na mesta gde bi to inače bilo finansijski neisplativo ili čak neizvodljivo. Takođe, ove zelene tehnologije se putem GEFF programa mogu finansirati uz podsticaj do 20 procenata, odnosno do 35 odsto iznosa investicije za zgrade zajedničkog stanovanja“, ocenila je Tanasić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.