Visina socijalnih davanja jedna od tački spora

Tenzije u Nemačkoj vladi pred izglasavanje budžeta za 2025. godinu

EUU fokusu

13.8.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tenzije u Nemačkoj vladi pred izglasavanje budžeta za 2025. godinu Tenzije u Nemačkoj vladi pred izglasavanje budžeta za 2025. godinu
Potpredsednik nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) Lars Klingbajl (Lars Klingbeil) oštro je kritikovao ponovni sukob u vladajućoj koaliciji oko budžeta za 2025. godinu. „Cela ova... Tenzije u Nemačkoj vladi pred izglasavanje budžeta za 2025. godinu

Potpredsednik nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) Lars Klingbajl (Lars Klingbeil) oštro je kritikovao ponovni sukob u vladajućoj koaliciji oko budžeta za 2025. godinu.

„Cela ova predstava koju smo videli prošle nedelje bila je potpuno nepotrebna, suvišna i dodatno je uznemirila zemlju“, rekao je Klingbajl u intervjuu za prvi program nemačke televizije ARD, prenosi Deutsche Welle.

On je pozvao vladu, koju osim socijaldemokrata čine i stranka Zelenih, te Stranka slobodnih demokrata (FDP), da brzo reši spor. Naglasio je da je zadatak vlade da preda budžet parlamentu.

„To se mora dogoditi sledeće nedelje.“ Otvorena pitanja smatra rešivima i veruje da su „svi shvatili o čemu se radi. Stil i komunikacija nisu dobri”, naglasio je Klingbajl.

On je posebno kritikovao javno prepucavanje o pojedinim tačkama pregovora. Na primer, on kaže da za njega nije „zamisliv budžet koji bi uključivao smanjenje penzija“, i da o tome treba pregovarati. Ali je „važno kako se komunicira i na koji način se vode pregovori, što prošle nedelje nije bilo dobro“. Javnu zbrku i uzbuđenje zbog izjava ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian Lindner) „trebalo je izbeći“.

Foto: Freepik / ededchechine

Nakon što su se pre mesec dana koalicioni partneri načelno dogovorili o budžetu Nemačke za 2025. godinu, jedna naučna ekspertiza je dovela u pitanje usklađenost budžeta s Osnovnim zakonom, pre svega s obzirom na zakonsku odredbu o tzv. dužničkoj kočnici. Prema toj odredbi, država ne sme da troši više novca nego što ubire od poreza, što znači da ne sme da finansira velike rashode novim dugovima. Prema nalazima studije postoji budžetski deficit od 17 milijardi evra i za njega treba naći rešenje.

Na studiju je savezni ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) reagoveo stavom da bi, po njegovom mišljenju trebalo štedeti „na polju potrošnje“, posebno u socijalnom sektoru, na stavkama kao što su socijalna pomoć i penzije.

Potpredsednik SPD Klingbajl naglašava da unutar koalicije ne bi trebalo da rade „jedni protiv drugih, već zajedno, da se rešavaju problemi i izazovi koji postoje i da se uvek stavlja u središte dobrobit građana“.

U Nemačkoj raste osećanje nepravde zbog toga što je razlika između socijalne pomoći i niskih plata vrlo mala. Međutim, postoji i egzistencijalni minimum koji je utvrđen presudom Saveznog ustavnog suda.

Rešenje problema, prema mišljenju Klingbajla, leži u većim platama. „Onaj ko radi, ko se trudi, mora da od toga može pristojno da živi.“ On se zato zalagao za povećanje minimalne satnice – od 1. januara ona iznosi 12,41 evra.

Osim toga, zakon o poštovanju kolektivnih ugovora, planiran još u ovom mandatu, trebalo bi da obezbedi da se javni konkursi dodeljuju samo preduzećima koja plaćaju prema kolektivnim ugovorima, čime bi se smanjio problem niskih ili damping-plata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.