Poskupljenja uprkos pojeftinjenju pšenice

Udruženja potrošača u Italiji najavljuju bojkot zbog cena testenina

EULifestyle

15.5.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Udruženja potrošača u Italiji najavljuju bojkot zbog cena testenina Udruženja potrošača u Italiji najavljuju bojkot zbog cena testenina
U Italiji je održan krizni sastanak o razlozima snažnog poskupljenja testenina, važne životne namirnice za ovu zemlju. U martu je bila skuplja za 17,5... Udruženja potrošača u Italiji najavljuju bojkot zbog cena testenina

U Italiji je održan krizni sastanak o razlozima snažnog poskupljenja testenina, važne životne namirnice za ovu zemlju.

U martu je bila skuplja za 17,5 odsto nego godinu ranije, a u aprilu nešto manje, 16,5 odsto, što znači da cene testenina već dva meseca, rastu duplo brže od ukupne inflacije od 8,8 odsto, uprkos padu cene pšenice. Javnost je ostala zbunjena i zabrinuta zbog mogućih tržišnih špekulacija na štetu potrošača.

Komisija, u kojoj su vladini zvaničnici, proizvođači, distributeri i udruženja potrošača, zaključila je da očekuje da se situacija smiri u narednim mesecima.

„Poslednja istraživanja već pokazuju prve, iako slabe, znake pada cena, što sugeriše da bi cena testenina mogla značajno da padne u narednim mesecima“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Seebiz.

Takođe komisija obećava da će nastaviti da pažljivo prati tržište kako bi zaštitila potrošače i osigurala da se pad troškova energije i sirovina, kao što je durum pšenica, odrazi na maloprodajnu cenu testenina.

Proizvođači uveravaju da su poskupljenja testenina samo privremena, pripisujući visoke cene zalihama stvorenim kada je cena sirovina bila veća.

Tako su se italijanske vlasti uzdržale od ograničavanja cena testenina, što su tražili predstavnici pojedinih udruženja.

“Uveravali su potrošače da će se tržište prilagoditi, s obzirom na to da cene energenata padaju, a isti trend pokazuju i cene sirovina kao što su durum pšenica i griz. Ne želimo da izazivamo polemiku, ali moramo da budemo transparentni u korist potrošača“, rekao je Adolfo Urso, ministar privrede, objašnjavajući da je do naglog povećanja cena došlo zbog toga što su proizvođači i distributeri prodavali testeninu koja je napravljena u vreme kada su troškovi sirovina i energije bili veći.

Udruženja potrošača su, međutim, ostala nezadovoljna ishodom sastanka, a Nacionalna potrošačka federacija ga je opisala kao „neuspeh“. Predsednik sindikata Furio Truci (Furio Truzzi) zapretio je bojkotom, ako cena testenina naglo ne padne, rekao je, potrošači neće kupovati testeninu 15 dana.

  • SHALIMAR

    15.5.2023 #1 Author

    Pojeftinila psenica,ali je zato sve drugo poskupelo…

    Odgovori

  • MAJA

    16.5.2023 #2 Author

    Mislim da je dovoljno 5 dana da ne koriste pa da se neko uzme u pamet

    Odgovori

  • Vale

    18.5.2023 #3 Author

    Gde bas testenine, pa jos u Italiji, da ljudi budu pod stresom 🙂

    Odgovori

  • SUNCOKRETI1969

    28.5.2023 #4 Author

    Gde bas da dignu cenu testeninama…

    Odgovori

  • REA

    28.5.2023 #5 Author

    Pa dbr,njima su testenine vazne kao nama hleb,u svakodnevnoj upotrebi su.

    Odgovori

  • Goga13

    8.6.2023 #6 Author

    Njima je ovo u svakodnevnoj upotrebi, ne čudi što su se pobunili.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...