Put od Temišvara do prelaza Vatin dug 78 kilometara

Uskoro tender za rumunsku deonicu autoputa od Beograda do Temišvara

BiznisEUInfrastruktura

21.2.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uskoro tender za rumunsku deonicu autoputa od Beograda do Temišvara Uskoro tender za rumunsku deonicu autoputa od Beograda do Temišvara
Rumunski ministar transporta i infrastrukture Sorin Grindeanu najavio je da će Studija izvodljivosti za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom biti gotova ovog... Uskoro tender za rumunsku deonicu autoputa od Beograda do Temišvara

Rumunski ministar transporta i infrastrukture Sorin Grindeanu najavio je da će Studija izvodljivosti za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom biti gotova ovog proleća, kao i da će biti raspisan tender.

Grindeanu je istakao i da je dogovorena gradnja zajedničkog graničnog prelaza, koji će se nalaziti na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica, a čiju će gradnju finansirati Rumunija, objavila je eKapija pozivajući se na portal Opinia iz Temišvara.

„Ekološka dozvola i koraci za to su skoro završeni, geostudije su završene 99 odsto i čekaju se laboratorijski rezultati. Kažem da će ovog proleća biti završena studija izvodljivosti i biće raspisan tender“, najavio je Grindeanu.

Sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar potpisali su sredinom 2022. Grindeanu i tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović.

Ugovorne strane su se tada obavezale da će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem autoputa Beograd-Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoput Temišvar-Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

Rok za završetak Studije izvodljivosti, koji je bio prvobitno 4. maja 2022. godine, više puta je produžen, poslednji put do jeseni 2024. godine.

Sorin Grindeanu je precizirao da bi autoput Temišvar-Moravica mogao biti izgrađen evropskim sredstvima, budući da je deo najkraćeg puta panevropskog koridora Gdanjsk-Solun.

Prema dokumentaciji za budući autoput koji će povezati Temišvar sa Beogradom, koju je za rumusnku stranu izradila kompanija Egis, trasa će imati nekoliko putnih čvorova, koji će obezbediti ulaze i izlaze sa autoputa, ka regionalnim putevima u Rumuniji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...