Novom saobraćajnicom dva grada biće na sat vremena vožnje

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Temišvar

InfrastrukturaInvesticijeNovacVesti

24.6.2022 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Temišvar Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Temišvar
Vlade Srbije i Rumunije potpisale su sporazum o izgradnji autoputa Beograd – Temišvar, objavilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Sporazum o... Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Temišvar

Vlade Srbije i Rumunije potpisale su sporazum o izgradnji autoputa Beograd – Temišvar, objavilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd – Vatin u Srbiji i auto-puta Temišvar – Moravica u Rumuniji potpisali su u Temišvaru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, ugovorom je predviđeno da se uspostavi veza između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd – Vatin (državna granica), koji će biti dužine 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar – Moravica (državna granica), dužine oko 78 kilometara.

„Izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biće udaljeni na samo sat vremena vožnje“, izjavio je Momirović nakon potpisivanja sporazuma.

On je istakao da od 2016. godine, „postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac, povežemo sa Temišvarom“.

Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu je rekao da je potpisivanje sporazuma bitno, jer je na početku bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

„Znam da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog Sporazuma, ali rumunska strana tada ovaj projekat nije smatrala prioritetnim. Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o evropskom finansiranju“, izjavio je Grindeanu.

Momirović je zahvalio Rumuniji i na podršci koju pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU, kao i na podršci kada je reč o principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...