Rezultati pokrajinskih izbora u najvećoj evropskoj ekonomiji

Uspon nemačke desnice zbog erozije poverenja u ostale stranke

AnalizaEUU fokusu

2.9.2024 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uspon nemačke desnice zbog erozije poverenja u ostale stranke Uspon nemačke desnice zbog erozije poverenja u ostale stranke
Ankete u istočnonemačkoj pokrajini Tiringiji uverljivo su najavljivale pobedu desničarske Alternative za Nemačku (AfD). Jedno novo istraživanje ukazuje zašto je tako. Prema institutu za... Uspon nemačke desnice zbog erozije poverenja u ostale stranke

Ankete u istočnonemačkoj pokrajini Tiringiji uverljivo su najavljivale pobedu desničarske Alternative za Nemačku (AfD). Jedno novo istraživanje ukazuje zašto je tako. Prema institutu za istraživanje javnog mnjenja Wahlen, AfD je u Tiringiji profitirala na eroziji ugleda skoro svih stranaka i opšteg nezadovoljstva vlastima, kako pokrajinskih, tako saveznih.

Odlazeću pokrajinsku vladu Levice premijera Boda Ramelova (Bod Ramelow) sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) i Demohrišćanskom unijom (CDU) ispitanici su na skali od +5/-5 ocenili sa samo 0,8, piše agencija DPA.

Ni opozicione partije u pokrajinskom parlamentu nisu bolje prošle, uključujući AfD, koja je čak uz bolju ocenu nego u prethodnom izdanju istraživanja ostala u negativnom, na minus 1,4.

Novi Savez Sara Vagenkneht (BSW) je bio treći na svojim prvim pokrajinskim izborima od formiranja početkom godine. U anketi je zaradio neočekivano dobrih 0,1 na skali.

Inače, 62 odsto birača je najavilo glas za AfD zbog njenih političkih stavova, a 32 odsto za kaznu i protest protiv drugih stranaka. Tiringijci, naime, nisu nezadovoljni samo pokrajinskim vlastima, nego i vladom u Berlinu, kojoj su udelili ocenu -2,2. To je najslabija ocena od početka merenja.

Stranke koalicije kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) – njegova SPD, Zeleni i liberalna FDP – nisu se ni pojavile u statistici na pitanja o tome koje partije brinu o pokrajinskim pitanjima.

Najvažnija tema biračima u Tiringiji, a verovatno je slično u Saksoniji, koja je u nedelju isto održala izbore, kao i Brandenburgu, trećoj istočnonemačkoj pokrajini koja glasa 22. septembra, bilo je pitanje migracija, odnosno azila.

Sledi obrazovanje/škole. Po pitanju migracija, AfD biračima uliva više poverenja od bilo koje druge partije, 34 odsto, a po pitanju obrazovanja ispred je samo CDU.

Birači u Tiringiji su, međutim, podeljeni oko toga ko treba da vodi pokrajinu. Ravno trećina smatra da je to CDU, 26 odsto želi premijera iz AfD, 20 odsto je za Levicu, a 12 za BSW.

Prema rodnoj pripadnosti, simpatizeri AfD su dominantno muškarci, u odnosu 39 prema 28 odsto, a prema uzrastu to je mlađi svet. Među biračima do 60 godina starosti, njih 43 odsto podržava desničare. CDU dominira među starijima od 60 godina, sa 31 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.