Novi udarac za vladajuću koaliciju kancelara Šolca

Ustavni sud Nemačke stopirao zakon o grejanju

EUU fokusu

6.7.2023 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ustavni sud Nemačke stopirao zakon o grejanju Ustavni sud Nemačke stopirao zakon o grejanju
Nemački ustavni sud zaustavio je usvajanje novog zakona o grejanju. Presuda je novi udarac za vladajuću koaliciju kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) čije su... Ustavni sud Nemačke stopirao zakon o grejanju

Nemački ustavni sud zaustavio je usvajanje novog zakona o grejanju. Presuda je novi udarac za vladajuću koaliciju kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) čije su se članice mesecima sukobljavale oko zakona. Suština zakona je uvođenje zelenih sistema grejanja uz postepenu zamenu onih koji rade na fosilna goriva.

U parlamentu je nadležni odbor odobrio zakon i izgledalo je da je sve spremno za usvajanje na plenumu, prenosi nemačka agencija DPA.

Međutim, Ustavni sud je zakon zaustavio po hitnom postupku na zahtev jednog poslanika opozicije. Bundestag, naime, ne može da glasa zato što predlog zakona poslanicima nije dostavljen 14 dana ranije u pisanoj formi. Sudbina zakona sada je neizvesna, pošto poslanici 8. jula idu na letnju pauzu.

„Težak poraz vlade Olafa Šolca“ , tako je za DPA odluku suda prokomentarisao Fridrih Merc (Friedrich Merz), lider demohrišćana (CDU/CSU), najveće opozicione grupe u parlamentu. „Stavljena je tačka na neopisiv odnos vlade prema parlamentu i javnosti“.

Ekologija
Foto: Pixabay.com

Merc je dodao da je presuda pokazala da klima ne može da se štiti  „pajserom“ već kroz „dobre i temeljne“ konsultacije u Bundestagu.

Šolcove socijaldemokrate (SPD) su o zakonu mesecima pregovarale sa koalicionim partnerima, Zelenima i liberalima (FDP). Nacrt zakona predviđa da sistemi grejanja rade najmanje 65 odsto pomoću obnovljivih izvora energije. Podrazumeva i zamenu sistema koji rade na fosilna goriva, a 70 odsto troškova treba da pokriju subvencije.

Kako birače u Nemačkoj posebno brine hoće li snabdevanje energijom da bude sigurno, vladini planovi za hitru zamenu grejnih sistema su postali osetljiva politička tema. Čak 70 odsto građana protivi se obaveznim pravilima za zabranu grejanja na naftu ili gas. Isto toliko ne želi da plati obaveznu zamenu grejnih sistema.

Volfgang Kubicki (Wolfgang Kubicki), potpredsednik liberala, rekao je da je presuda zaslužen „šamar Zelenima“. Kubicki je rekao da su Zeleni pravili „neverovatan pritisak“ oko zakona.

Poslanik socijaldemokrata Matijas Mirš (Matthias Miersch) rekao je da se presuda mora poštovati, ali i da se ne odnosi na sadržaj zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...