podeljeni Berlin ima poteškoće u vođenju politike

Uticaj Nemačke oslabljen nakon odluke EU o carinama za e-vozila iz Kine

AnalizaEU

8.10.2024 17:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Uticaj Nemačke oslabljen nakon odluke EU o carinama za e-vozila iz Kine Uticaj Nemačke oslabljen nakon odluke EU o carinama za e-vozila iz Kine
Donošenje odluke o tarifama na kineske električne automobile (EV) uprkos protivljenju Nemačke, zemlje sa najznačajnijom auto-industrijom, govori o određenom slabljenju uticaja Berlina na neke... Uticaj Nemačke oslabljen nakon odluke EU o carinama za e-vozila iz Kine

Donošenje odluke o tarifama na kineske električne automobile (EV) uprkos protivljenju Nemačke, zemlje sa najznačajnijom auto-industrijom, govori o određenom slabljenju uticaja Berlina na neke ključne odluke u Briselu, ocenio je za Biznis.rs Dušan Gajić, stalni dopisnik RTS iz Brisela.

„Tome je doprinela i činjenica da ni sama nemačka vladajuća koalicija nema jedinstveni stav o tome, kao i da je kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) tek u poslednjem momentu odlučio da glasa protiv tarifa. Konfuzija i unutrašnji sukobi u vladajućoj koliciji su jedan od razloga što su ovaj stav podržale samo još četiri zemlje“, rekao je Gajić.

Odbijanje nemačkog kancelara Šolca da podrži tarife EU na kineska električna vozila nije sprečilo ostale članice Evropske unije da glasaju za njih, što je otkrilo kako podeljeni Berlin ima poteškoće u vođenju politike EU. Nemačka je bila jedna od pet članica EU koje su odbacile tarife, nakon višemesečnog pritiska svojih proizvođača automobila, koji se oslanjaju na Kinu za skoro trećinu svojih prodaja.

Istovremeno, za uvođenje carina (tarifa) glasalo je deset država EU. To su Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Irska, Letonija, Litvanija, Estonija, Bugarska i Danska. Pored Nemačke, protiv su bile Mađarska, Malta, Slovenija i Slovačka., dok je 12 država bilo uzdržano.

Prema Gajićevim rečima, Nemačka je glasajući protiv jasno poručila Evropskoj komisiji da od nje očekuje da nastavi da traži dogovorno rešenje i izbegne trgovinski rat sa Kinom.

„Sličnu poruku šalje i činjenica da se od glasanja uzdržalo cak 12 zemalja, uključujući Španiju, Švedsku, Belgiju i Austriju“, kazao je naš sagovornik. Pored te četiri države, uzdržane su bile i Belgija, Hrvatska, Češka, Grčka, Kipar, Luksemburg, Portugal i Rumunija.

Foto: Dušan Gajić, dopisnik RTS iz Brisela/privatna arhiva

Ova podela između Nemačke i ostatka EU kompromituje jedan važan deo inicijative EK, demonstraciju jedinstvenog stava protiv spoljnog pritiska na pojedinačne zemlje, ocenili su analitičari iz specijalizovane agencije Eurointelligence. Naglašavajući unutrašnju podelu u Nemačkoj, visoki izvor u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, koje vodi stranka Zelenih, rekao je da bi EU trebalo da spreči Peking da koristi nepravedne, tržišno štetne metode i da ne isključuje tarife kao opciju.

Gajić je istakao da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) nasuprot zemlji iz koje dolazi, zauzela čvrst stav da je potreban odgovor na „nelojalnu konkurenciju“ kineskih proizvođača, kao i raskid sa politikom zavisnosti od Kine u mnogim kritičnim oblastima.

Analitičari ocenjuju da je odluka EU u oštrom kontrastu sa situacijom od pre desetak godina. Tada su telefonski pozivi tokom jednog vikenda u julu 2013. godine između Kine, tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, sprečili predlog o uvođenju tarifa EU na solarne panele. Umesto toga, postignut je dogovor o minimalnim cenama, navodi Reuters.

Diplomate u Briselu izrazile su nezadovoljstvo zbog unutrašnjih sukoba u nemačkoj koalicionoj vladi, za koje tvrde da podrivaju uticaj najveće evropske ekonomije i jedinstvo EU. Brisel je obećao da će nastaviti da traži kompromis sa Pekingom u vezi sa EV (električnim vozilima), ali nemačko odbijanje navodno je oslabilo njegovu poziciju.

Ovo nije prvi put da podeljena Nemačka nije usklađena sa svojim EU partnerima u poslednjih nekoliko meseci. U martu je EU podržala zakon koji zahteva od kompanija da proveravaju svoje lance snabdevanja, uprkos snažnom protivljenju nemačkih pro-biznis Slobodnih demokrata i uzdržanosti Berlina.

Noa Barkin, viši savetnik u nezavisnoj istraživačkoj kući Rhodium Group, rekao je da će, uprkos pobedi u vezi sa tarifama, Evropskoj komisiji biti teško da usvoji koherentniju i skeptičniju politiku prema Kini bez podrške Nemačke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.