naučna studija austrijskog tima naučnika

Utvrđena veza između otpadnih voda i pandemije Covid-19

EUHi-techLifestyleZdravlje

19.7.2022 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Utvrđena veza između otpadnih voda i pandemije Covid-19 Utvrđena veza između otpadnih voda i pandemije Covid-19
Iako se dugo pretpostavlja da je analiza otpadnih voda pogodna kao dodatan pristup u praćenju epidemioloških događaja, ova metoda je tek nedavno uvedena u... Utvrđena veza između otpadnih voda i pandemije Covid-19

Iako se dugo pretpostavlja da je analiza otpadnih voda pogodna kao dodatan pristup u praćenju epidemioloških događaja, ova metoda je tek nedavno uvedena u mnogim zemljama. Sekvenciranje virusnih čestica iz uzoraka otpadnih voda je važan deo praćenja pandemije Covid-19 u Austriji od 2020. godine.

Tim naučnika pod vođstvom Andreasa Bergtalera sa Medicinskog univerziteta u Beču u saradnji sa drugim univerzitetima i institucijama iz cele Austrije od 2020. godine analizira uzorke iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Studija koja je objavljena pokazuje da podaci o otpadnim vodama veoma precizno odražavaju širenje virusnih varijanti u populaciji.

Naučnici su u periodu od decembra 2020. do februara 2022. godine analizirali 3.413 uzoraka otpadnih voda iz 90 opštinskih slivova, odnosno postrojenja za prečišćavanje, koji su nedeljno pokrivali više od 50 odsto autrijskog stanovništva. Uz pomoć softvera koji su razvili načnici su uspeli da izvuku prostorno-vremensku učestalost varijanti virusa iz uzoraka. Rezultati su zatim potvrđeni kroz upoređivanje sa više od 311.000 pojedinačnih slučajeva infekcije Covid-19.

“Rezultati potvrđuju da analiza otpadnih voda daje veoma tačan pregled pandemijske situacije u čitavoj zemlji. Za svaku nedelju i svako slivno područje u kome se na osnovu epidemiološkog izveštavanja pojavila određena varijanta virusa u 86 odsto uzoraka u istoj nedelji vidimo odgovarajući signal u otpadnim vodama, dok u oko tri odsto uzoraka vidimo varijante koje nisu otkrivene u sistemu praćenja situacije koji se zasniva na pacijentima“, objašnjava Bergtaler.

Podaci dobijeni u okviru studije daju osnovu za predviđanje novonastalih varijanti i olakšavaju izračunavanje prednosti u širenju upitnih varijanti virusa. Ova studija objavljena je i u naučnom časopisu Nature Biotechnology.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.