Kriza čuvenog nemačkog proizvođača automobila

Volkswagen opet upozorio na pad profita

AutomobiliEU

30.9.2024 09:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Volkswagen opet upozorio na pad profita Volkswagen opet upozorio na pad profita
Drugo upozorenje Volkswagena AG o smanjenju profita u tri meseca jasno pokazuje da je najveći evropski proizvođač automobila u opadanju. Nemački proizvođač smanjio je... Volkswagen opet upozorio na pad profita

Drugo upozorenje Volkswagena AG o smanjenju profita u tri meseca jasno pokazuje da je najveći evropski proizvođač automobila u opadanju. Nemački proizvođač smanjio je u petak očekivanja za prihode, profit i novčani tok zbog opadajuće potražnje za njihovim automobilima.

Sada se očekuje da će isporučiti manje vozila ove godine nego 2023. godinem što će biti četvrti pad prodaje u poslednjih pet godina.

Ovo upozorenje naglašava razmere krize u Volkswagenu, koji je imao problema u prelasku na električna vozila i izgubio relevantnost u Kini, gde su njegovi brendovi VW, Audi i Porsche izgubili veliki deo tržišta. U Evropi, izvršni direktor Oliver Blume suočava se sa novim izazovima, poput konkurencije iz Kine, gde dominira BYD Co., kao i sa sukobima sa sindikatima zbog mogućih otpuštanja i zatvaranja fabrika, prenosi Bloomberg.

Sve tri velike nemačke automobilske kompanije — Volkswagen, Mercedes-Benz Group AG i BMW AG — izdale su upozorenja o profitu ovog meseca. Pad na kineskom tržištu i rastuća konkurencija proizvođača električnih vozila, uključujući Teslu, primoravaju kompanije na popuste, što smanjuje marže. Poverenje potrošača opada, što slabi potražnju za automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Volkswagen je dominirao prodajom benzinskih automobila u Kini, ali nije uspeo da održi korak sa brzim prelaskom na električna vozila na najvećem svetskom automobilskom tržištu. Lokalni rivali, poput kompanije BYD, preuzeli su prednost s inovativnim i pristupačnim modelima. Da bi pokušao da preokrene situaciju, VW zatvara fabrike, sklapa partnerstva sa lokalnim proizvođačima, uključujući Xpeng Inc., i promoviše novi brend električnih vozila namenjen mlađim kupcima.

Dok je prelazak na električna vozila u Kini u punom jeku, Evropa zaostaje. Prodaja je usporena nakon što su zemlje poput Nemačke i Švedske smanjile ili ukinule subvencije, što je uhvatilo VW i njegove evropske rivale Stellantis NV i Renault SA nespremne. Kineski proizvođači električnih vozila, uključujući BYD i MG, iskoristili su priliku s niskobudžetnim ponudama.

Volkswagen je u petak upozorio da će globalne isporuke pasti na oko devet miliona jedinica ove godine, sa 9,24 miliona u 2023. godini. Ranije su prognozirali rast od tri odsto. Kompanija sada očekuje godišnju operativnu maržu od 5,6 odsto, u poređenju sa prethodnim očekivanjima od sedam odsto u julu, kada su prvi put snizili prognoze. Neto novčani tok u automobilskoj diviziji očekuje se da bude manji od polovine nivoa koji je kompanija predviđala u najboljem scenariju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.