hiljade potrošača u drugim zemljama i dalje čekaju nadoknadu

Volkswagen plaća 50 miliona odštete zbog afere Dieselgate u Italiji

EU

16.5.2024 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Volkswagen plaća 50 miliona odštete zbog afere Dieselgate u Italiji Volkswagen plaća 50 miliona odštete zbog afere Dieselgate u Italiji
Nemački proizvođač automobila Volkswagen platiće odštetu italijanskim kupcima vozila opremljenih nedozvoljenim uređajem za isključivanje niske temperature. Potrošači, njih 60.000 dobiće odštetu u ukupnom iznosu... Volkswagen plaća 50 miliona odštete zbog afere Dieselgate u Italiji

Nemački proizvođač automobila Volkswagen platiće odštetu italijanskim kupcima vozila opremljenih nedozvoljenim uređajem za isključivanje niske temperature.

Potrošači, njih 60.000 dobiće odštetu u ukupnom iznosu od 50 miliona evra, objavila je Evropska organizacija potrošača (BEUC), prenosi Mina.

Volkswagen je pristao platiti odštetu prema dogovoru s italijanskom potrošačkom organizacijom Altroconsumo. BEUC je sporazum nazvao pobedom italijanskih potrošača. Kako se navodi, od Volkswagena je zatraženo da plati odštetu pogođenim potrošačima i u drugim evropskim zemljama.

„Ovaj sporazum daje nadu hiljadama potrošača u drugim evropskim zemljama koji još čekaju odštetu jer im je prodat automobil koji zagađuje više nego što se reklamira“, rekla je glavna direktorica BEUC-a Monik Gojens (Monique Goyens).

Zemlje u kojima članice BEUC-a, takođe, traže odštetu u slučaju afere Dieselgate su Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Portugalija.

Gde je to bilo moguće, članovi BEUC-a pokrenuli su kolektivnu tužbu protiv Volkswagena kako bi zaštitili svoje potrošače. Međutim, zbog nedostatka alata za kolektivnu pravnu zaštitu u nekim zemljama, nisu bile u mogućnosti postići pravdu za sve svoje potrošače ili nisu imali drugog izbora nego podneti tužbe u ime pojedinačnih potrošača, upozorio je BEUC.

Afera Dieselgate izbila je u septembru 2015. kada je američka agencija za zaštitu okoline EPA javnosti otkrila Volkswagenovo varanje na testovima izduvnih gasova. Skandal se zatim proširio na druge proizvođače, ali i druge kompanije u automobilskoj industriji.

Sud je naredio Volkswagenu da plati 200 miliona evra odštete za više od 63.000 italijanskih potrošača već 2021. u Italiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.