Konkurencija i pad tražnje obaraju prihode

Zašto proizvođači mesa u Nemačkoj sve lošije posluju?

AgrobiznisBiznisEUPoslovanje

24.6.2024 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zašto proizvođači mesa u Nemačkoj sve lošije posluju? Zašto proizvođači mesa u Nemačkoj sve lošije posluju?
Sve je više klanica u Nemačkoj koje rade ispod svojih kapaciteta, a holandski gigant iz branše Vion objavio je da želi da proda svoj... Zašto proizvođači mesa u Nemačkoj sve lošije posluju?

Sve je više klanica u Nemačkoj koje rade ispod svojih kapaciteta, a holandski gigant iz branše Vion objavio je da želi da proda svoj nemački ogranak, piše Deutche Welle u okviru istraživanja o tome da li iza problema mesne industrije u toj zemlji stoji samo činjenica da Nemci jedu sve manje mesa.

Prvi čovek holandske firme Vion Ronald Lotgerink izjavio je da će se ta firma povući iz posla u Nemačkoj i da će da se usredsredi na posao u Beneluksu, a poznavaoci prilika kao jedan od razloga navode gomilanje gubitaka tog koncerna, koji u Nemačkoj ima duplo više pogona nego u Holandiji.

Jedna od teza je i da iza problema nemačke mesne industrije stoje promene u načinu ishrane.

Stručnjak Nemačkog društva za ishranu (DGE) Zilke Restemajer za DW je ukazala da se nastavlja dugoročni trend smanjenja količine mesa u ishrani.

Prema preliminarnim podacima Saveznog informacionog centra za poljoprivredu (BZL), godišnja potrošnja mesa po glavi stanovnika je prošle godine pala za 430 grama, na 51,6 kilogram„, istakla je Restemajer. Statistički podaci takođe kažu da značajno raste tražnja za prehrambenim proizvodima koji zamenjuju meso, kao i da se njihova prodaja udvostručila u odnosu na 2019. godinu.

Sa druge strane, na poslovanje nemačkih proizvođača mesa utiču i zabrane uvoza mesa u drugim krajevima sveta, kao i globalni sporovi oko uvoznih pravila koji takođe igraju ulogu u ovoj branši.

Tako je Ministarstvo trgovine u Pekingu objavilo 17. juna da će preispitati uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije na osnovu zakona protiv dampinga, podseća DW. U isto vreme, raste broj propisa koji se odnose na klanice.

Godine 2016. u Nemačkoj je proizvedeno 8,25 miliona tona mesa, a prošle godine 6,8 miliona tona, dok je na tržištu te zemlje sve prisutnije meso iz Poljske i Španije, u kojima su uslovi proizvodnje blaži.

Kao zaključak, DW se poziva na analizu lista Handelsblat, gde se navodi mišljenje poznavalaca branše da će za klanice nemačko tržište postati još trusnije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.