evropska valuta dobro odreagovala na najnovije vesti

Evro na najvišem nivou prema dolaru od početka avgusta

BankeEUNovacSvetVesti

30.8.2021 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evro na najvišem nivou prema dolaru od početka avgusta Evro na najvišem nivou prema dolaru od početka avgusta
Dolar se kreće danas oko višenedeljnog minimuma prema korpi valuta nakon što je predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel (Jerom Powell) u petak nagovestio... Evro na najvišem nivou prema dolaru od početka avgusta

Dolar se kreće danas oko višenedeljnog minimuma prema korpi valuta nakon što je predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel (Jerom Powell) u petak nagovestio da će do povećanja kamatnih stopa doći kasnije nego što se očekivalo.

Trgovci na valutnim berzama preusmeriili su pažnju sada na izveštaj o novootvorenim radnim mestima u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, kako bi došli do bližih naznaka o tome kada bi američka centralna banka mogla da počne sa smanjenjem programa kupovine obveznica.

Oluja Ida, koja je pogodila naftna polja u Meksičkom zalivu, podržala je cene sirove nafte i valute izložene kretanju cena „crnog zlata“, poguravši norvešku krunu na najviši nivo u poslednjih sedam nedelja, izveštava Reuters.

Evro je na azijskom trgovanju dostigao prema američkoj valuti najvišu vrednost od početka avgusta i trgovao se na 1,1810 dolara, a jen se menjao za 109,70 dolara, što je njegov najviši nivo od prošle srede.

Očekuje se da će dalje kretanje dolara biti ograničeno na današnjoj sesiji na Londonskoj berzi zbog državnog praznika u Velikoj Britaniji.

Američka nacionalna valuta je počela da slabi nakon Pauelovog govora na bankarskoj konferenciji u Džekson Holu u petak, kada je rekao da bi smanjenje kupovine obveznica moglo da počne ove godine. Dodao je da to nije direktan signal da će FED krenuti i s povećanjem kamata, za šta je, prema njegovim rečima, potrebno da ekonomija „položi“ znatno stroži test.

Dolarski indeks je pao za 0,4 odsto nakon njegovog obraćanja i danas beleži neznatne promene oscilirajući oko dvonedeljnog minimuma od 92,595 poena.

Australijski dolar je oslabio na 0,7304 američkih dolara, dok je novozelandski dolar, koga berzanski mešetari u žargonu zovu „kivi“, skliznuo na 0,7005 američkih dolara.

Ove nedelje takođe treba da budu objavljeni podaci o indeksu menadžera nabavki (PMI) analitičke kuće HIS Markit za Kinu i Sjedinjene Američke Države, kao i evropski podaci o inflaciji, što će pružiti jasniju sliku o stanju globalne ekonomije koja se na putu oporavka od korona krize suočava s preprekama zbog upornog rasta broja zaraženih delta sojem virusa Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...