nis isporučio prvi kontigent

Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

23.9.2021 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju
Prve količine evrodizela sa biokomponentama proizvedene u Rafineriji nafte Pančevo otpremljene su na tržište Rumunije, saopšteno je u četvrtak iz NIS-a. Planirano je da... Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju

Prve količine evrodizela sa biokomponentama proizvedene u Rafineriji nafte Pančevo otpremljene su na tržište Rumunije, saopšteno je u četvrtak iz NIS-a. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

Direktor Bloka Prerada u NIS-u Vladimir Gagić rekao je da će osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiti da se dodatno unapredi konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata, prenosi Tanjug.

„Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu, a na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a, što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije“, kazao je Gagić.

U saopštenju se navodi da je za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama.

Takođe je obezbeđeno automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta.

Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje, dok početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...