Beneficije se uvode isključivo poreskim regulativama

Zakon o zaštiti ćirilice neće doneti poreske olakšice privrednicima

PoreziPoslovanjePreduzetnik

23.9.2021 15:29 Autor: Ljiljana Begović 2

Zakon o zaštiti ćirilice neće doneti poreske olakšice privrednicima Zakon o zaštiti ćirilice neće doneti poreske olakšice privrednicima
Nedavno usvojenim Zakonom o zaštiti ćirilice nagoveštena je mogućnost dobijanja poreskih olakšica za privrednike koji se pri obavljanju delatnosti odluče da koriste ovo pismo.... Zakon o zaštiti ćirilice neće doneti poreske olakšice privrednicima

Nedavno usvojenim Zakonom o zaštiti ćirilice nagoveštena je mogućnost dobijanja poreskih olakšica za privrednike koji se pri obavljanju delatnosti odluče da koriste ovo pismo.

Međutim, poreska savetnica iz PSK Accounting agency, Gordana Aritonović naglašava da sam Zakon o zaštiti ćirilice ne definiše nikakve olakšice za privrednike.

“Članom 5. ovaj zakon predviđa mogućnost poreskih i administrativnih olakšica za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno obavljanju delatnosti odluče da koriste ćirilicu. U stavu 2. člana 5. Zakona navodi se da poreske olakšice mogu da se uvode isključivo poreskim zakonima. To bi značilo da treba da se donese izmena i dopuna nekog od poreskih zakona – Zakon o porezu na dohodak građana i Zakon o porezu na dobit – u okviru kojih bi se konkretizovale poreske olakšice za privrednike koji koriste ćirilicu u svom poslovanju”, objašnjava Aritonović za naš portal.

Naša sagovornica navodi da to konkretno znači da je za sada samo predviđena mogućnost olakšica, ali konkretnih beneficija prema Zakonu o zaštiti ćirilice još uvek nema.

Zakon se uglavnom odnosi na pravna lica sa većinskim učešćem javnog kapitala i kao takav nema preteranog uticaja na privatni sektor.

Iz Udruženja zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (UZPPS) za Biznis.rs kažu da još uvek ne vide kakve bi to poreske olakšice bile, pogotovo za privatni sektor.

“Ako su značajne doprineće korišćenju ćirilice tj. opravdaće trošak zamene relevatnih natpisa”, navode iz (UZPPS).

Isticanje firme na poslovnom prostoru, poznatije kao firmarina, definisano je Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Firma, u skladu sa zakonom, predstavlja svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost. Grad Beograd je pre tri godine usvojio odluku kojom je predviđeno da popuste na zakup prostora imaju svi oni koji u natpisima koriste ćirilično pismo.

Podsetimo, ukazom o proglašenju Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 15. septembra ovaj pravni akt je usvojen, nakon što ga je donela Narodna skupština, a potvrdio predsednik države.

Prema navodima, Vlada Srbije bi trebalo da osnuje Savet za srpski jezik, koji će imati ulogi da analizira situaciju u društvu i javnom životu kada je reč o upotrebi ćirilice. Nadzor nad sprovođenjem odredaba zakona vrši Ministarstvo kulture i informisanja. Za prekršaj su predviđene novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica.

 • Anna

  23.9.2021 #1 Author

  Da li će olakšice privući poslodavce da koriste više ćirilicu? Hm. Prrdstavništva stranih firmi teško to mogu da učine

  Одговори

  • Mega Tzar

   1.10.2021 #2 Author

   Država ima instrumente da ih na to natera ako želi. Primer su Rusi i Bugari.

   Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...