Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Smatraju da ovakva rešenja jedino odgovaraju bankarskom sektoru

Advokati u jednodnevnom štrajku zbog pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda

BankeNovacSrbijaVesti

23.9.2021 17:41 Autor: Marija Jovanović 0

Advokati u jednodnevnom štrajku zbog pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda Advokati u jednodnevnom štrajku zbog pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda
Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneo je odluku o jednodnevnoj obustavi rada zbog objavljenih pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita... Advokati u jednodnevnom štrajku zbog pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda

Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneo je odluku o jednodnevnoj obustavi rada zbog objavljenih pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Kako se navodi u odluci Advokatske komore Srbije, u petak, na dan obustave, advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima i to bez izuzetka. Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

AKS navodi da putem medija treba obavestiti građane o obustavi rada i posledicama, “uz informaciju da jedinog krivca za obustavu mogu naći u VKS”.

“Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje objavljenim pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojima se na direktan način narušava pravna sigurnost građana Republike Srbije i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova. Advokatska komora Srbije upozorava da doneti pravni stavovi predstavljaju poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Republike Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana”, ističe se u obrazloženju Advokatske komore Srbije.

Nakon što je advokatura, u dva navrata, kako kažu, uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, a naročito da se preko zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje naši građani vode protiv banaka, sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance.

Advokatska komora Srbije smatra da je doneti pravni stav da je pravno valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK u direktnoj suprotnosti sa dosadašnom nespornom praksom svih sudova u Republici Srbiji uključujući u Vrhovni kasacioni sud, a primena ovakvog stava dovela bi do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.

Takođe, AKS ukazuje da dopuna stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovoranja troškova kredita, a bez obaveze banke da posebno dokazuje strukturu troškova dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a na štetu građana.

Advokatska komora Srbije smatra da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca u Republici Srbiji stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći i izražava svoju sumnju u nezavisno postupanje Vrhovnog kasacionog suda u konkretnom slučaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...