Zbog stava Vrhovnog kasacionog suda advokati izašli na ulice

Šta će se dešavati sa masovnim tužbama građana protiv banaka?

AnalizaBankeNovacSrbijaU fokusuVesti

20.9.2021 13:36 Autor: Marija Jovanović

Šta će se dešavati sa masovnim tužbama građana protiv banaka? Šta će se dešavati sa masovnim tužbama građana protiv banaka?
Protest advokata povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojim banke, uprkos stavu iz 2018. godine, imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao... Šta će se dešavati sa masovnim tužbama građana protiv banaka?

Protest advokata povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojim banke, uprkos stavu iz 2018. godine, imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao i troškove osiguranja stambenih kredita, počeo je u 12 časova ispred zgrade VKS u Nemanjinoj ulici u centru Beograda.

Dok učesnici protesta smatraju da je ova odluka doneta u korist banaka, a na štetu klijenata, mnogi građani koji su podneli tužbe po ovom osnovu zabrinuti su i pitaju se šta će se ubuduće dešavati sa sudskim procesima u koje su ušli.

“Vrhovni kasacioni sud je 2018. godine zauzeo stav da je trošak obrade kredita nezakonit i od tada do sada u 2.000 rešenja VKS je to i potvrdio. Čak i u nekim malobrojnim presudama koje su dosuđene u korist banaka VKS ih je preinačio u korist dužnika”, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata „Efektiva“ Dejan Gavrilović, koji je takođe jedan od učesnika na protestu.

Prema njegovim rečima, najnovija odluka znači da će svi koji su i dalje u sporovima izgubiti te sporove i da će imati samo troškove.

“Umesto da stave svoj novac u džep sada će morati da plaćaju troškove advokata i banaka, tako da će nekoliko desetina miliona evra banke opet da prihoduju i proći će bolje nego da tužbi nije bilo”, naglašava naš sagovornik i dodaje da ostaje nejasno na osnovu čega je VKS promenio stav.

“Jasno je da su banke u prethodnih godinu dana vršile pritisak. Očigledno je reč o korupciji jer ne postoji ni pravni, ni proceduralni osnov da VKS reaguje na ovaj način, jer posao VKS je da ujednači sudsku praksu, a sudska praksa je bila jednaka. Od protesta očekujemo da nas rukovodstvo VKS makar primi i da odgovore na pitanje kako je moguće da su do srede mislili jedno, a od četvrtka drugo. Tu smo da im kažemo da te stavove moraju hitno da povuku, da ne brukaju sebe ni državu, jer ovo će ostati upisano crnim slovima u istoriji srpskog pravosuđa, da se neko na ovaj način poigrao sudbinom više od 200.000 ljudi”, zaključuje Gavrilović.

Advokati jednoglasno: rešenja u korist banaka, a na štetu građana

Povodom stava VKS Advokatska komora Srbije prošle nedelje izrazila je oštro protivljenje i zatražila hitan sastanak sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda, na kom bi izneli stavove advokature po ovom pitanju i sprečili nesagledive posledice koje mogu da nastanu u funkcionisanju pravosuđa i pravnog sistema u Srbiji.

Advokatska komora upozorila je da doneti pravni stavovi predstavljaju poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Republike Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

Čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

Kako su naveli, nakon što je advokatura, u dva navrata, uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, a naročito da se preko zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje građani vode protiv banaka, sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance.

“Objavljeni stavovi izavali su veliko nezadovoljstvo u advokaturi i široj javnosti pogotovu zbog dosadašnjih pokušaja da se u pravni sistem Republike Srbije uvedu rešenja kojima se utiče na konkretne sudske postupke”, navodi se u pismu upućenom Vrhovnom kasacionom sudu.

Banke spremne da ne naplaćuju sudske troškove

Kada je reč o tekućim sporovima, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Od samog stava VKS udruženje očekuje da stavi tačku na jedan period koji je, kako navode, bio iscrpljujući i za banke, i za klijente. Oni smatraju da se ovakvom odlukom naš pravosudni sistem približio pravosudnim sistemima Evropske unije i zemalja regiona, u kojima je identičan stav još ranije zauzet.

“Vrhovni kasacioni sud je svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje, kakav je jedino i logičan”, navode u UBS i dodaju da najnovijim stavovima VKS problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice, a to je i dalje veliki posao za pravosudni sistem i za svaku od parničnih stranaka.

“Treba reći da iza ovakvog stava Vrhovnog kasacionog suda nema ni pobednika, ni pobeđenih, ali da je na dobiti ekonomija naše zemlje”, kazao je generalni sekretar Udruženja banka Srbije Vladimir Vasić.

“Za kreditni rejting Srbije i izglede za njegovo dalje povećanje, očuvanje poverenja investitora u hartije od vrednosti Republike Srbije na međunarodnom tržištu, za nastavak stranih i domaćih investicija, veoma je važna poruka o pravnoj sigurnosti investicija koja je ovakvim stavom VKS poslata. Ovakav stav bankama omogućava da nastave sa snažnom kreditnom aktivnošću, bez koje nema planiranog rasta BDP-a, ali ni podizanja standarda građana i unapređenja performansi naših preduzeća.”

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.