Analiza međunarodne poreske jurisdikcije u svetu

Evropa globalni centar za kriptovalute

Vesti

10.7.2023 11:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evropa globalni centar za kriptovalute Evropa globalni centar za kriptovalute
Evropa je uspela da se istakne kao globalni centar za kriptovalute, prema detaljnom izveštaju u kome su podrobno analizirane međunarodne poreske jurisdikcije širom sveta,... Evropa globalni centar za kriptovalute

Evropa je uspela da se istakne kao globalni centar za kriptovalute, prema detaljnom izveštaju u kome su podrobno analizirane međunarodne poreske jurisdikcije širom sveta, koji je objavio Coincub. Izveštaj nudi informacije u vezi sa poreskim režimom svake zemlje na digitalnu imovinu, rangira nacije i regione i identifikuje trendove.

Coincub je startap specijlizovan za vanlančane tržišne podatke, koji koriste različite podatke kompanija Glassnode, PwC Consulting i Tax Foundation, naveo je izvršni direktor Sergi Hamza. „Evropa je ogromno središte za kriptovalute zbog svog strogog pristupa regulaciji koji je doveo do procvata industrije“, naveo je Hamza, prenosi Decript.co.

Glavni trendovi iznova potvrđuju da je Evropa ogromno središte za kriptovalute. Od 20 najbolje rangiranih zemalja za biznis kriptovaluta, 11 je iz Evrope. Ističu se Monako, Švajcarska, Malta i Mađarska. Hamza je ocenio da će Evropa verovatno najviše profitirati od trenutnog odliva kriptovaluta iz SAD.

U izveštaju koji je objavio Coincub navedeno je da postoji konkurentski pristup među zemljama u privlačenju talenata. U tome se posebno ističu Nemačka, Rumunija i Bugarska, uprkos nedostatku medijske izloženosti, a Poljska i Španija su veoma jaki stubovi web3 internet sistema.

Karibi grabe napred, stoji u izveštaju, a to je očekivano uzimajući u obzir njihovo finansijsko iskustvo. Značajan deo izveštaja posvećen je SAD, uz raščlanjivanje pojedinačnih poreskih stopa po državama, kao i federalnim režimom koji se primenjuje.

Prema izveštaju, nacije sveta nisu podeljene samo po poreskim stopama, već i po regulatornim okvirima koji su prijateljski nastrojeni prema digitalnoj imovini. Zemlje El Salvador i Bahami navode se u izveštaju kao visoko kripto pozitivne sa nultim poreskim stopama. Bugarska i Hong Kong spadaju u grupu „pozitivnih izgleda za kriptovalute“ sa niskim oporezivanjem (19 odsto ili manje).

Kripto-prijateljske zemlje kao što su Brazil ili Estonija imaju porez od 20, odnosno 29 odsto. Na listi se nalaze zemlje sa visokim poreskim stopama poput Švajcarske i Kanade, ali su „zastupnici kriptovaluta“, dok su u izveštaju istaknute zemlje koje imaju nestabilne režime ili direktno zabranjuju biznis kriptovalutama, kao Kina.

Coincub je osnovan 2021. godine iz potrebe pronalaženja dobrih informacija izvan lanca, kako je naveo Hamza. Ciljno tržište kompanije su web3 poslovni lideri, iako su među njenim klijentima velike banke, investitorska kuća VC’s i agencija Moody’s.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.