DRAMATIČNO KAŠNJENJE ISPORUKE CEPIVA U EU

Evropa odobrila vakcinu kompanije AstraZeneca sa kojom je u sporu

EULifestyleSrbijaSvetVestiZdravlje

29.1.2021 18:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evropa odobrila vakcinu kompanije AstraZeneca sa kojom je u sporu Evropa odobrila vakcinu kompanije AstraZeneca sa kojom je u sporu
Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je u petak upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije AstraZeneca za osobe starije od 18 godina. Odluka je... Evropa odobrila vakcinu kompanije AstraZeneca sa kojom je u sporu

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je u petak upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije AstraZeneca za osobe starije od 18 godina. Odluka je doneta istovremeno dok traje spor zbog kašnjenja sa isporukom vakcina u EU i kršenja obaveza koje je britansko-švedska farmaceutska kompanija ranije preuzela.

Evropska komisija objavila je ugovor sa kompanijom AstraZeneca u nameri da obavesti javnost o kršenju zakona, nakon što je ova farmaceutska kuća prošle nedelje saopštila da nije u mogućnosti da isporuči Evropi ugovorene količine vakcina, prenosi BBC.

Sumnja je pala na proizvođača vakcina, jer je kako su naveli pojedini neimenovani izvori, prodala vakcine Britancima, koji su navodno ponudili bolju cenu, što je AstraZeneca demantovala ističući da u ugovoru nisu preuzete striktne obaveze, nego je iskazana dobra volja da isporuka bude na vreme.

Foto: Youtube screenshot

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je u petak za nemački radio da ugovor potpisan u avgustu sadrži “obavezujuće naloge” i zatražila objašnjenje od proizvođača. Najavljeno smanjenje isporuka procenjeno je na oko 60 odsto u prvom kvartalu 2021.

Evropi je takođe isporučeno manje od očekivanih količina druge dve licencirane vakcine, Pfizer-BioNTech i Moderna. Brisel je istakao da AstraZeneca mora da ispuni svoje obaveze preusmeravanjem nedostajućih doza vakcine iz proizvodnje u Velikoj Britaniji, ali je kompanija odgovorila da je u tome sprečava ugovor koji je potpisala sa Britancima.

Foto: Youtube screenshot

EK je kasnije saopštila da je usaglasila plan za uvođenje kontrole izvoza vakcina koje se proizvode na njenoj teritoriji i da će ta odluka važiti od marta. AstraZeneca ima proizvodni pogon u Belgiji, odakle su vakcine navodno isporučene u Veliku Britaniju.

Isporuke vakcina u mnogim državama ne idu očekivanim tempom, ali je situacija u Srbiji relativno dobra. Agencija za lekove Srbije do sada je odobrila upotrebu tri vakcine, američko-nemačku Pfizer-BioNTech, rusku Sputnik V i kinesku Sinopharm. U Srbiju je u petak stiglo još 40.000 doza ruske vakcine.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...