NOVE DOZE SPUTNJIK V ISPORUČENE NAŠOJ ZEMLJI, U EU I DALJE DRAMA ZBOG CEPIVA

U Srbiju stiglo 40.000 ruskih vakcina

EUSrbijaVesti

29.1.2021 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Srbiju stiglo 40.000 ruskih vakcina U Srbiju stiglo 40.000 ruskih vakcina
U Srbiju je u petak ujutro stiglo 40.000 doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, odnosno po 20.000 doza prve i druge doze... U Srbiju stiglo 40.000 ruskih vakcina

U Srbiju je u petak ujutro stiglo 40.000 doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, odnosno po 20.000 doza prve i druge doze cepiva.

Ministar za inovacije Nenad Popović dočekao je na aerodromu avion sa vakcinama i tom prilikom je rekao da se očekuje da tokom februara i marta budu isporučene i ostale količine, od ukupno dva miliona doza ruske vakcine.

Foto: Tanjug

Sve vakcine dopremljene su u specijalnim kontejnerima, koji imaju termoizolaciju, sa temperaturom od minus 20 stepeni, koja se kontroliše, kako bi vakcine bile prenete ispravno.

Popović je rekao da će u sledeće dve, tri nedelje sa ruskim predstavnicima nastaviti razgovore o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji, na „Torlaku“.

Foto: Tanjug

U našoj zemlji je do sada protiv korona virusa vakcinisano više od 400.000 građana, čime se našla na drugom mestu u Evropi po broju vakcinisanih građana na milion stanovnika, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evropske zemlje biju bitku za vakcine

U međuvremenu, u Evropi i svetu traje „rat“ oko nabavke vakcina, pošto je kompanija AstraZeneca najavila da će isporuka vakcina protiv korona virusa kasniti, kao i da će količina koja će biti dostavljena biti 60 odsto od naručene.

To znači da će masovno vakcinisanje, koje su sve zemlje u svetu planirale, morati da sačeka, a samim tim i otvaranje i popuštanje mera i vraćanje života u normalu, odnosno oporavak ekonomije, koji je „uslovljen“ vakcinisanjem.

AstraZenenca
Foto: Tanjug/AP

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides objavila je na svom Twitter nalogu da „žali zbog kontinuitane nejasnoće u rasporedu isporuke vakcina i da želi jasan plan od AstraZeneca“. Ona je rekla i da će EU nastaviti saradnju i pregovore sa kompanijom kako bi se pronašlo rešenje i brzo isporučile vakcine za građane Unije.

I Francusko ministarstvo zdravlja saopštilo je u četvrtak da će broj doza vakcine protiv korona virusa, koju je razvila kompanija Moderna, biti za 25 odsto manji nego što je očekivano da ta zemlja dobije u februaru.

Foto: Tanjug/AP

Inače, Agencija za lekove u Srbiji odobrila je upotrebu tri vakcine protiv korona virusa, a to su cepiva kompanija Pfizer/Biontech, Sputnjik V, Sinopharm, dok je EU dosad odobrila upotrebu Pfizer/BioNtech, AstraZeneca i Moderna. Evropa bi prema najavama, u februaru trebalo da razmotri i upotrebu ruske vakcine Sputnjik V.

Naravno, širom sveta javna mesta u velikim gradovima pretvaraju se u privremene centre za masovnu vakcinaciju stanovništva. Lokalne vlasti se dovijaju na razne načine, pa pojedine lokacije predstavljaju veoma neobične izbore, a lista koju je objavio zvaničan sajt Svetskog ekonomskog foruma otkriva neke od njih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...