EVROPI NEOPHODAN NOVAC ZA OPORAVAK OD KORONE Nemačka traži od Evropskog parlamenta da što pre usvoji budžet

EUVesti

3.11.2020 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPI NEOPHODAN NOVAC ZA OPORAVAK OD KORONE Nemačka traži od Evropskog parlamenta da što pre usvoji budžet EVROPI NEOPHODAN NOVAC ZA OPORAVAK OD KORONE Nemačka traži od Evropskog parlamenta da što pre usvoji budžet
Nemačka, aktuelni predsedavajući Evropskom unijom, pozvala je Evropski parlament da ubrza debatu i da što pre usvoji budžet bloka za naredni sedmogodišnji period u... EVROPI NEOPHODAN NOVAC ZA OPORAVAK OD KORONE Nemačka traži od Evropskog parlamenta da što pre usvoji budžet

Nemačka, aktuelni predsedavajući Evropskom unijom, pozvala je Evropski parlament da ubrza debatu i da što pre usvoji budžet bloka za naredni sedmogodišnji period u vrednosti 1.800 milijardi evra (2.100 milijardi dolara), i s njim povezani plan ekonomskog oporavka od pandemije.

„Uočavamo da broj zaraženih od pandemije korona virusa ponovo raste svuda širom Evrope“, izjavio nemački ministar finansija Olaf Šolc za Rojters, dodajući da poslanici moraju sada da se pokrenu kako bi se garantovala brza primena budžeta.

„Ne treba nam sada odlaganje, potrebni su nam propisi što pre. Mogu samo da apelujem na sve strane, uključujući i Evropski parlament, da se sada uzdrže od uobičajenih pregovaračkih taktika i da se postaraju da se uskoro postigne konsenzus“, rekao je Šolc uoči održavanja virtuelnog sastanka ministara finansija EU kasnije ove nedelje.

Nemačka zastava
Foto: Pixabay.com

Budžet i pripadajući paket finansijske pomoći za oporavak moraju da budu odobreni i ratifikovani do kraja ove godine kako bi novac za oporavak mogao da bude pušten što je pre moguće naredne godine, dodao je on.

Vlade zemalja EU postigle su dogovor o paketu za oporavak nakon maratonskog samita u julu, koji sada treba da odobri Evropski parlament, a pored toga moraju da ga usvoje i ratifikuju i nacionalni parlamenti država članica Unije.

Evropski poslanici izneli su niz amandamana na taj paket zbog čega je glasanje do sada odlagano.

Između ostalog zahtevaju više novca za istraživanje i razvoj, obavezujući vremenski raspored za uvođenje novih poreza širom EU radi podsticanja potrošnje, kao i pravila koja će isplate sredstava usloviti vladavinom zakona, što je zahtev kojem su se suprotstavile vlade Mađarske i Poljske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...