EVROPSKA ENERGETSKA ZAJEDNICA UVELA SANKCIJE BIH zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima

RegionVesti

17.1.2021 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPSKA ENERGETSKA ZAJEDNICA UVELA SANKCIJE BIH zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima EVROPSKA ENERGETSKA ZAJEDNICA UVELA SANKCIJE BIH zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima
Zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanja energetskih paketa o energiji i gasu, Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini,... EVROPSKA ENERGETSKA ZAJEDNICA UVELA SANKCIJE BIH zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima

Zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanja energetskih paketa o energiji i gasu, Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini, piše portal Istraga.ba.

To je potvrdio i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je istakao da BIH neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u razdoblju od dve godine, osim ako u međuvremenu ne otkloni predmetne povrede.

Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije BiH je to što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Vozila na autoputu
Foto: Tanjug/ Tijana Radojković

Kako se navodi, od svih zemalja, članica Energetske zajednice, samo u BiH se, kada su u pitanju naftni derivati, može još uvek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5. Donošenje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, kako se navodi, sprečavaju uvozni naftaški lobiji iz oba entiteta, jer na taj način na tržište mogu plasirati goriva koja u sebi imaju znatno veće količine sumpora. Dugi niz godina se pred Savetom ministara BiH nalazi nacrt odluke koja reguliše ovu problematiku i koja nalaže smanjenje sumpora na najviše jedan odsto, ali Savet do sada tu odluku nije usvojio. Ranije je BiH dopuštala veću količinu sumpora u naftnim derivatima, kako bi, kako se tada isticalo, podržala domaću proizvodnju u Rafineriji u Brodu.

Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Saveta ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju DERK. Kako se navodi, usvajanje tog zakona traži i MMF.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...