objavljen izveštaj o konvergenciji

Evropska komisija: Hrvatska spremna za evro

EUNovacVesti

1.6.2022 19:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Evropska komisija: Hrvatska spremna za evro Evropska komisija: Hrvatska spremna za evro
Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterijume i Evropska komisija je danas zaključila da je spremna da postane 20. članica evrozone od 1. januara 2023. godine. „Čestitke... Evropska komisija: Hrvatska spremna za evro

Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterijume i Evropska komisija je danas zaključila da je spremna da postane 20. članica evrozone od 1. januara 2023. godine.

„Čestitke Hrvatskoj! Danas je Hrvatska napravila značajan korak prema prihvatanju evra, naše zajedničke valute. Manje od deset godina od ulaska u Evropsku uniju, Hrvatska je sada spremna pridružiti se evru od 1. januara“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), prenosi Beta.

Ona je dodala da će ulazak u evrozonu hrvatsku privredu učiniti jačom, doneti koristi građanima, preduzećima i društvu uopšte te da će i evro postati jači s ulaskom Hrvatske.

Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija objavili su u sredu izveštaj o konvergenciji u kome se ocenjuje napredak država članica u ispunjavanju kriterijuma koje moraju ispuniti kako bi uvele evro. Izvještaj pokriva sedam zemalja – Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku. Danska ima trajno izuzeće od obaveze uvođenja evra i nije obuhvaćena izveštajem.

Evropska centralna banka i Evropska komisija svaka za sebe izrađuju svake dve godine izveštaje o konvergenciji, koja su komplementarna. Ti izveštaji su temelj za odluku Saveta o tome da li neka zemlja ispunjava uslove za pridruživanje evru.

Istovremeno s objavljivanjem konvergencijskog izveštaja, Komisija je objavila i predlog odluke Saveta EU i predlog uredbe o ulasku Hrvatske u evrozonu.

Foto: Pixabay

„U svetlu procene Komisije i uzimajući u obzir dodatne činioce relevantne za ekonomsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platnog bilansa i integraciju tržišta roba, rada i finansijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uslove za uvođenje evra”, ističe izvršno telo EU-a.

O izveštaju i tim predlozima će raspravljati evrogrupa na sastanku 16. juna, a ona će uputiti preporuku Savetu za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN), koje će, kako se očekuje, dan posle, 17. juna dati političku saglasnost. Potom će političku saglasnost dati čelnici država članica na svom samitu 23. i 24. juna, a onda će Evropski parlament na plenarnoj sednici od 4. do 7. jula dati mišljenje o tim predlozima.

Konačnu odluku usvajanjem zakonodavnih akata će doneti ECOFIN na sastanku 12. jula. Tada će biti donesena uredba o pristupanju Hrvatske evropodručju i uredba po kojoj će se menjati kune za euro.

Hrvatska kuna je u julu 2020. godine uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II) po središnjem paritetu jedan evro za 7,53450 kuna. Očekuje se da će to biti i konačni kurs konverzije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...