Uprkos preporuci drugima da to ne čine

Evropska komisija povećala plate zaposlenima

EUNovacU fokusuVesti

22.6.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 6

Evropska komisija povećala plate zaposlenima Evropska komisija povećala plate zaposlenima
Osoblje Evropske komisije u Belgiji i Luksemburgu, uključujući komesare, dobilo je automatsko povećanje plata od 2,4 odsto u junu, što je u suprotnosti sa... Evropska komisija povećala plate zaposlenima

Osoblje Evropske komisije u Belgiji i Luksemburgu, uključujući komesare, dobilo je automatsko povećanje plata od 2,4 odsto u junu, što je u suprotnosti sa savetima EK vladama i predstavnicima menadžerskih grupa. Povećanje plata primenjeno je retroaktivno na sve plate od januara, potvrdila je EK.

Ukupno povećanje troškova rada EK za 2022. godinu iznosi 95 miliona evra, prenosi Politico. Veće plate znače i povećanje doprinosa, istakli su u EK, ističući da će u budžet EU biti uplaćeno 78 miliona evra. To je „automatska kalkulacija bez političke diskrecije“, saopštila je EK.

Prilagođavanje zarada evropskih službenika u suprotnosti je sa savetima EK o određivanju plata. Evropska komisija se zvanično suprotstavlja takozvanoj automatskoj indeksaciji plata prema inflaciji, jer kako upozorava EK, to pokreće spirale cena i plata, gurajući inflaciju još više.

Mnoge zemlje napustile su praksu praksu automatske indeksacije, ali je ona nastavljena u Belgiji i Luksemburgu.

„Važan element da inflacija ne postane ukorenjena jeste izbegavanje spirale cena i plata i shodno tome postoji i značajna odgovornost socijalnih partnera da pronađu pravi balans“, objasnio je prošlog meseca izvršni potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.

Prema pravilima EU za osoblje, plate se prilagođavaju godišnje kako bi se uzele u obzir promene u troškovima života. To se može uraditi dva puta godišnje i primeniti retroaktivno ako je inflacija premašila tri odsto u referentnom periodu, što se desilo između jula i decembra 2021. godine, kada je inflacija u Belgiji i Luksemburgu dostigla 3,5 procenata.

Vodeći sindikalni lobi, koji poziva na povećanje plata u skladu sa baznom inflacijom, pozdravio je odluku EK.

„Isti sistem indeksacije treba primeniti na sve evropske radnike, a EK bi trebalo to jasno da preporuči državama članicama, znajući da depresija plata vodi ekonomskoj recesiji. Slažemo se sa EK“, saopštila je Evropska konfederacija sindikata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...