Najveći sindikat u Nemačkoj u borbi za veće plate

Metalski radnici traže veće zarade zbog inflacije

EUU fokusuVesti

21.6.2022 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 10

Metalski radnici traže veće zarade zbog inflacije Metalski radnici traže veće zarade zbog inflacije
Najveći sindikat u Nemačkoj IG Metall traži povećanje plata od sedam do osam odsto, kako bi pomogao metalskim i radnicima u elektronskoj industriji, kojih... Metalski radnici traže veće zarade zbog inflacije

Najveći sindikat u Nemačkoj IG Metall traži povećanje plata od sedam do osam odsto, kako bi pomogao metalskim i radnicima u elektronskoj industriji, kojih je 3,8 miliona, da se izbore sa rastućom inflacijom. Zahtev je baziran na predviđanjem Bundesbake za prosečni rast cena u Nemačkoj u 2022. godini.

Čelnici IG Metall-a pozvali su političare da pomognu u ublažavanju tereta rastućih trošlkova života. Ishod pregovora sindikata i vlade mogao bi da bude pokazatelj kako će se plate kretati u drugim sektorima.

Razgovore će pomno pratiti Evropska centralna banka (ECB), čiji su zvaničnici upozorili da bi naglo povećanje plata moglo da ubrza spiralu inflacije, prenosi Bloomberg.

Inflacija u Nemačkoj dostigla je u maju 8,7 odsto u odnosu na maj prošle godine. Poslodavci iz savezne države Severna Rajna – Vestfalija upozorili su da bi „sporazumi o prekomernim platama“ dodatno podstakli inflaciju.

IG Metall već se izborio prošle nedelje za povećanje od 6,5 odsto u narednih 18 meseci, kao i jednokratnu isplatu za metalske radnike u iznosu od 500 evra. Reč je o najvećem povećanju plata u poslednjih 30 godina. Analitičari banke Barclays ocenjuju da nema opasnosti da će ovo povećanje plata pogoršati inflaciju.

Sa tom ocenom su se složili i stručnjaci banke JPMorgan, navodeći da je reč o „ne naročito velikom povećanju plata, posebno kada se ima u vidu porast inflacije i jaka pozicija narudžbina nemačkog industrijskog sektora“.

Prema dogovoru, plate u evrozoni porasle su za 2,8 odsto u prva tri meseca ove godine, za koje su čelnici ECB ocenili da su u skladu sa ciljanom inflacijom od dva odsto.

  • MAJA

    21.6.2022 #1 Author

    Naravni jer vrednost dinara nije ista kao pre godinu dana

    Odgovori

  • SNEZANA

    21.6.2022 #2 Author

    Svaka cast za ovaj sindikat,i kod nas bi bilo dobro da imamo takvih sindikata.

    Odgovori

  • TATJANA

    21.6.2022 #3 Author

    I oni ce se izboriti

    Odgovori

  • SRDJAN

    21.6.2022 #4 Author

    Cene su svuda skocile i naravno da plate treba da budu vece. Steta sto kod nas sindikati ne rade u interesu radnika kao u Nemackoj sto je.

    Odgovori

  • kaćica

    21.6.2022 #5 Author

    I treba cene ljudi svoj rad naravno.

    Odgovori

  • MAJALG

    21.6.2022 #6 Author

    Naravno da se bore za svoje radnike, tako rade pravi sindikati, prate rast inflacije i zele da i plate skacu adekvatno inflaciji.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.6.2022 #7 Author

    Naravno da traze,nece niko da radi isto a da mu shodno poskupljenjima plata ostaje ista,nema logike…

    Odgovori

  • Dunja5

    22.6.2022 #8 Author

    Imaju i dosta zahtevan posao, i normalno je da traze povisicu.

    Odgovori

  • MarijaS

    30.6.2022 #10 Author

    Tako treba,trebalo bi da se ugledamo na njih .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...