Sukob u Ukrajini i visoka inflacija zadali težak udarac potrošačima

Očekivana primanja u Nemačkoj dostigla najnižu vrednost u poslednjih 20 godina

EUNovacVesti

28.4.2022 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Očekivana primanja u Nemačkoj dostigla najnižu vrednost u poslednjih 20 godina Očekivana primanja u Nemačkoj dostigla najnižu vrednost u poslednjih 20 godina
Očekivanja nemačkih potrošača za maj pokazuju produženi pesimizam u okruženju visoke inflacije i rata u Ukrajini, saopštila je agencija za istraživanje tržišta GfK. Indeks... Očekivana primanja u Nemačkoj dostigla najnižu vrednost u poslednjih 20 godina

Očekivanja nemačkih potrošača za maj pokazuju produženi pesimizam u okruženju visoke inflacije i rata u Ukrajini, saopštila je agencija za istraživanje tržišta GfK.

Indeks očekivanja potrošača za maj pao je 10,9 bodova, na minus 26,5 poena, novu najnižu vrednost otkada je agencija počela da objavljuje izveštaje, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Visoka inflacija umanjila je kupovnu moć potrošača koji procenjuju da se ekonomija suočava s pojačanim rizicima i da je opasnost recesije velika.

„Sukob u Ukrajini i visoka inflacija zadali su težak udarac raspoloženju potrošača“, kazao je stručnjak za potrošače u GfK Rolf Burkl.

Očekivanja za ekonomiju značajno su niža, a indeksi u aprilu beleže pad od 7,5 bodova u odnosu na mart, na 16,4 poena.

Pogoršana su i očekivanja primanja, što se ogleda u padu indeksa od 9,2 boda, na minus 31,3 poena, najnižu vrednost u gotovo 20 godina.

Iz GfK navode da je treći mesec zaredom nizak i promet kupovine, koji je dostigao najnižu vrednost u više od 13 godina. 

  • SNEZANA

    28.4.2022 #1 Author

    Nazalost tako je svuda.

    Odgovori

  • IVAN

    28.4.2022 #2 Author

    Ma ko zna ako se ovako nastavi bice ogromnih problema.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...