ukoliko ne bude energetskog embarga ili blokade isporuke gasa iz rusije

Nemačka vlada ublažila prognozu rasta BDP-a sa 3,6 na 2,2 odsto

AnalizaBiznisNovacU fokusu

27.4.2022 18:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka vlada ublažila prognozu rasta BDP-a sa 3,6 na 2,2 odsto Nemačka vlada ublažila prognozu rasta BDP-a sa 3,6 na 2,2 odsto
Nemačka vlada je ublažila prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta, navodeći da će on iznositi svega 2,2 odsto. Ministarstvo ekonomije je u januaru prognoziralo da će... Nemačka vlada ublažila prognozu rasta BDP-a sa 3,6 na 2,2 odsto

Nemačka vlada je ublažila prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta, navodeći da će on iznositi svega 2,2 odsto.

Ministarstvo ekonomije je u januaru prognoziralo da će bruto domaći proizvod ove godine porasti 3,6 odsto, prenosi Beta.

Procena vlade, objavljena ove srede, je sumornija u odnosu na nedavnu prognozu vodećih ekonomskih istraživačkih centara da će ovogodišnji rast najveće evropske privrede biti 2,7 odsto, ali i više optimistična od njenog panela ekonomskih savetnika koji su prognozirali rast od 1,8 odsto.

Nemački bruto domaći proizvod je prošle godine porastao 2,9 odsto, a u narednoj godini vlada predviđa rast od 2,5 odsto.

Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek rekao je da je procena vlade „konzervativna“, s obzirom na probleme u lancima snabdevanja, na posledice sankcija Rusiji na dostupnost sirovina i na posledice pandemije korona virusa.

Prognoza rasta BDP-a od 2,2 odsto u 2022. godini zasniva se na pretpostavci da neće biti energetskog embarga ili blokade isporuke gasa iz Rusije, rekao je Habek.

Nemačka vlada je odobrila paket mera osmišljenih radi ublažavanja pritiska na potrošače pogođene višim cenama energije. Mere uključuju smanjenje poreza na gorivo, jeftine karte za javni prevoz i jednokratne isplate od nekoliko stotina evra svakom poreskom obvezniku.

  • GAGA

    28.4.2022 #1 Author

    Kako stvari stoje, bice to i nize

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...