Banka za novčane rezerve Australije izbegava podizanje kamatne stope

Inflacija u Australiji dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina

NovacSvet

27.7.2022 14:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Australiji dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina Inflacija u Australiji dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina
Stopa inflacije u Australiji je u tri meseca zaključno s junom dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina. Rastući troškovi za gorivo, nekretnine i... Inflacija u Australiji dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina

Stopa inflacije u Australiji je u tri meseca zaključno s junom dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina. Rastući troškovi za gorivo, nekretnine i namirnice podstiču cene.

Na 6,1 odsto, godišnja stopa inflacije nalazi se na najvišem nivou od kada je vlada Džona Hauarda (John Howard) uvela novi porez na robu i usluge 2001. godine.

Kvartalno povećanje iznosi 1,8 odsto i, iako ga ekonomisti smatraju “prilično velikim”, i dalje je niže od 2,1 odsto koliko je zabeleženo u martu, piše Financial Times.

Stopa inflacije je neznatno ispod očekivanja i niža od one koju beleže druge zemlje, uključujući Novi Zeland (7,3 odsto) i Veliku Britaniju (9,4 odsto).

Ipak, rastuća inflacija i dalje pritiska Banku za novčane rezerve Australije, koja još uvek okleva kada je u pitanju novo povećanje kamatne stope.

Osnovna inflacija je porasla za 1,5 u odnosu na prethodni kvartal i 4,9 odsto međugodišnje, što je australijski Biro za statistiku okarakterisao kao najveći inflatorni rast od 1987. godine.

Osim toga, inflaciju je podstakao i rast cena povrća, koje je u poslednjem kvartalu poskupelo za 7,3 odsto, dok su nestašice građevinskog materijala doprinele povećanju troškova gradnje od 5,6 odsto. Cena goriva za automobile je porasla za 4,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.