Kamatne stope bi mogle dostići 2,75 odsto

Centralna banka Australije dala revidirane prognoze u vezi sa inflacijom

BankeSvetU fokusuVesti

6.5.2022 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Centralna banka Australije dala revidirane prognoze u vezi sa inflacijom Centralna banka Australije dala revidirane prognoze u vezi sa inflacijom
Australijska centralna banka je krajem nedelje revidirala prognoze vezane za inflaciju, predviđajući koliko će morati da podigne kamatne stope kako bi uspostavila kontrolu nad... Centralna banka Australije dala revidirane prognoze u vezi sa inflacijom

Australijska centralna banka je krajem nedelje revidirala prognoze vezane za inflaciju, predviđajući koliko će morati da podigne kamatne stope kako bi uspostavila kontrolu nad krizom koju je izazvao rast troškova života.

U svom kvartalnom saopštenju vezanom za monetarnu politiku, Banka za novčane rezerve Australije (RBA) upozorila je da bi inflacija do decembra mogla da dostigne 4,6 odsto, počinjući sa prognozom većom za dva procentna poena u odnosu na onu koju je dala u februaru, piše Reuters.

To bi moglo biti značajno iznad ciljanog opsega od dva do tri odsto, a inflacija bi se mogla vratiti u predviđeni opseg tek sredinom 2024. godine, što ukazuje da je pred bankom dugi ciklus pooštravanja monetarne politike.

U isto vreme, prognozirala je da će se stopa nezaposlenosti spustiti na najniže nivoe u 50 godina, pa će u narednoj godini biti 3,6 odsto, što će dalje dovesti i do povećanja plata

Godišnji rast plata će se sa 2,3 odsto uvećati do tri odsto do kraja ove godine i 3,7 odsto do sredine 2024. godine.

Upravni odbor RBA ove nedelje će podići kamatne stope za 25 baznih poena, na 0,35 odsto, što je prvo povećanje u deceniji, a najavljuje i još povećanja u budućnosti.

Na tržištima očekuju da će drugo povećanje, koje se očekuje u junu, biti barem 0,60 odsto, a potom do Božića dostići 2,75 odsto. Prognoze RBA zasnovane su na stopama od 1,75 odsto do kraja godine, pri čemu se očekuje da će vrhunac krajem 2023. biti oko 2,5 odsto.

RBA nije sama u ovim prognozama, uzimajući u obzir da su Federalne rezerve ove nedelje povećale kamatne stope za pola poena, te da su najavile slične poteze za jun i jul. Banka Engleske je takođe imala povećanje, ali ima znatno lošije ekonomske izglede.

Iznenadni rast troškova za pozajmice značajno je uticala na domaćinstva u Australiji, čiji ukupni dug za hipoteke iznosi dva miliona australijskih dolara zbog jednog od najvećih balona na tržištu kuća u istoriji zemlje.

U RBA su uvereni da će potrošači moći da se izbore sa ovom “burom” zahvaljujući 272 milijarde australijskih dolara koje su domaćinstva uštedela u toku pandemije.

Centralna banka predviđa da će ekonomija porasti za 4,2 odsto ove godine, pre nego što uspori za dva odsto pre nego što povećanje kamatnih stopa, visoka inflacija i usklađivanje cena kuća uzmu danak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...