Kredibilnost monetarne politike RBA dovedena u pitanje

Australijska centralna banka povećala kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

5.7.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Australijska centralna banka povećala kamatnu stopu Australijska centralna banka povećala kamatnu stopu
Centralna banka Australije podigla je kamatnu stopu treći mesec zaredom kako bi ublažila inflaciju. Iz Banke za novčane rezerve Australije (RBA) saopšteno je da... Australijska centralna banka povećala kamatnu stopu

Centralna banka Australije podigla je kamatnu stopu treći mesec zaredom kako bi ublažila inflaciju.

Iz Banke za novčane rezerve Australije (RBA) saopšteno je da će kamata biti povećana za 50 baznih poena, na 1,35 odsto kako bi se povukli efekti mera ublažavanja koje su donete u toku pandemije.

Iz banke upozoravaju da bi inflacija u Australiji, koja je dostigla najviši nivo u poslednje dve decenije, mogla da dostigne nivo od sedam odsto do kraja godine, te da je oštra monetarna politika neophodna, piše Financial Times.

Kako je naveo guverner RBA Filip Lou (Philip Lowe) ovo povećanje označava povlačenje monetarne pomoći koja je dodeljena kako bi Australija bila spremna za najgore posledice pandemije.

“Otpornost ekonomije i rast inflacije ukazuje na to da ovakva vrsta podrške više nije potrebna”, rekao je Lou, dodajući da će banka nastaviti da radi ono što je neophodno kako bi inflaciju snizila do ciljanih nivoa od dva do tri odsto.

Kredibilitet odluka koje donosi RBA doveden je u pitanje zbog prethodnih tvrdnji da kamate najverovatnije neće rasti do 2024. godine, iako je novozelandska centralna banka još u oktobru prošle godine odlučila da zauzme agresivniji stav.

Neki ekonomisti smatraju da bilo je potrebno povećanje od 75 bodova, poput onog koje su primenile Federalne rezerve prošlog meseca, ali RBA se odlučila za postepeni pristup, pri čemu se u narednim mesecima očekuju nova povećanja.

Cene kuća na tržištima poput Melburna, Sidneja i Kanbere su počele da opadaju nakon prvog povećanja kamatne stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...