Prognoza povećanja kamatnih stopa pomerena za maj

Troškovi života u Australiji rastu najbržim tempom u poslednje dve decenije

SvetVesti

27.4.2022 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Troškovi života u Australiji rastu najbržim tempom u poslednje dve decenije Troškovi života u Australiji rastu najbržim tempom u poslednje dve decenije
Potrošačke cene u Australiji u prošlom kvartalu su porasle najbržim zabeleženim tempom u prethodne dve decenije. Do ovakvog skoka doveo je rast troškova za... Troškovi života u Australiji rastu najbržim tempom u poslednje dve decenije

Potrošačke cene u Australiji u prošlom kvartalu su porasle najbržim zabeleženim tempom u prethodne dve decenije. Do ovakvog skoka doveo je rast troškova za hranu, benzin i građevinske sirovine, a spekuliše se da bi već sledeće nedelje moglo doći i do povećanja kamatnih stopa.

Ovo bi mogle biti loše vesti za australijskog premijera Skota Morisona (Scott Morrison) u trenucima teške izborne trke, u kojoj bi rast cena života i te kako uticao na odluke glasača, piše Reuters.

Situacija ukazuje na to da australijska centralna banka više ne treba da održava kamatne stope na nivoima od 0,1 odsto i da bi trebalo uskoro da zaoštri monetarnu politiku, te da do povećanja dođe na sastanku 3. maja umesto u junu.

Na tržištima su se predviđanja brzo svela na mogućnost povećanja od 0,25 odsto sledeće nedelje, iako mnogi još uvek favorizuju junsko povećanje, uzimajući u obzir da bi iznenadni potezi mogli dovesti do uzburkavanja političkih voda neposredno pred izbore zakazane za 21. maj.

Kamate na fjučerse takođe bi do juna mogle da porastu 0,5 odsto, bilo kroz jedno ili dva povećanja. Ekonomista iz kompanije GS Macro Endru Boak (Andrew Boak) rekao je da se u junu očekuje pomenuto povećanje od 0,5 odsto, odnosno za 40 baznih poena, a da je na duže staze moguć i rast od 2,5 odsto.

Nedavno objavljeni podaci ukazuju na to da je indeks potrošačkih cena skočio 2,1 odsto u prvom kvartalu, čime je prevazišao tržišne prognoze od 1,7 odsto.

Godišnja stopa rasta je sa 3,5 odsto u prethodnom kvartalu skočila na 5,1 odsto, što predstavlja najveći rast od 2001. godine. Bazna inflacija sa umanjenom srednjom vrednošću porasla je u ovom kvartalu rekordnih 1,4 odsto, čime je dostigla najveću godišnju stopu rasta još od početka 2009. godine.

Benzin je predvodio povećanje sa godišnjim rastom od 35 odsto, dok su cene novih stanova porasle za 13,7 odsto. Cene hrane su takođe porasle zbog visokih troškova transporta, pakovanja, sastojaka i đubriva.

  • GOCA BG

    27.4.2022 #1 Author

    Morace da se prilagode podle dve decenije jednom novom nacinu zivota…

    Odgovori

  • MARA

    27.4.2022 #2 Author

    Da je samo u Australiji…

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.4.2022 #3 Author

    Nas narod ponovo hrli tamo..mada troskovi rastu I ovde.

    Odgovori

  • Maša

    30.4.2022 #4 Author

    I u Srbiji isto…

    Odgovori

  • MARE

    4.12.2022 #5 Author

    Ako se uskladi sa standardom nije problem ni poskupljenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...