U borbi protiv inflacije neophodne strukturne promene

Ukidanje poreza na dodatu vrednost na namirnice kao odgovor na austrijsku krizu

EUNovacVesti

26.4.2022 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ukidanje poreza na dodatu vrednost na namirnice kao odgovor na austrijsku krizu Ukidanje poreza na dodatu vrednost na namirnice kao odgovor na austrijsku krizu
Usled dramatičnog rasta cena, liderka Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Pamela Rendi Vagner (Pamela Rendi-Wagner) pozvala je Vladu Austrije da ukine porez na dodatu vrednost... Ukidanje poreza na dodatu vrednost na namirnice kao odgovor na austrijsku krizu

Usled dramatičnog rasta cena, liderka Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Pamela Rendi Vagner (Pamela Rendi-Wagner) pozvala je Vladu Austrije da ukine porez na dodatu vrednost (PVD) na namirnice.

Rendi Vagner je za austrijski javni servis ORF izjavila da je Evropska unija novim smernicama stvorila mogućnost za ukidanje PDV-a i da bi vlada taj predlog trebalo da iskoristi, prenosi agencija Mina.

Ona je zahtevala  brzo delovanje kako bi se sprečila socijalna kriza, jer mnogi građani više ne mogu da podmire osnovne životne troškove.

Prema njenim rečima, paket mera za rasterećenje građana u vrednosti od 3,7 milijardi evra ne “stiže” do njih. Rendi Vagner smatra da su potrebne ciljane mere kako bi se cene smanjile, a građani poreski rasteretili.

Upravo zbog toga, ona je predložila vremenski ograničeno smanjenje poreza na naftne derivate i PDV-a na gas i struju.

Isto tako, zatražila je da se odluka o povećanju penzija primeni mnogo ranije.

Iz austrijskog Ministarstva finansija su poručili da eksperti iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) savetuju da se u borbi protiv inflacije prave strukturne promene, a ne privremena pojedinačna rešenja.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...