U potrazi za novim dobavljačima

Da li Nemačka ima alternativu za rusku naftu?

EUInfrastrukturaNovacSvetU fokusuVesti

21.4.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Da li Nemačka ima alternativu za rusku naftu? Da li Nemačka ima alternativu za rusku naftu?
Nemačka i Evropska unija trenutno, usled sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, traže alternativu za naftu iz te... Da li Nemačka ima alternativu za rusku naftu?

Nemačka i Evropska unija trenutno, usled sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, traže alternativu za naftu iz te zemlje.

Zarad tog cilja, kako prenosi Deutsche Welle, nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) nedavno je boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a sledeći na listi za posetu bi mogle da budu Venecuela ili Iran. To bi eventualno dovelo do toga da se postojeće sankcije prema tim zemljama ponište. A tu je i OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte), piše list Danas.

Kratkoročno, ovaj naftni kartel bi mogao da proizvede dodatnih dva miliona barela, kaže Barbara Lambreht, ekspertkinja za sirovine iz nemačke banke Commerzbank. Međutim, ona navodi da članstvo Rusije u proširenom krugu OPEC+ predstavlja problem. Nedavno je generalni sekretar OPEC Muhamed Barkindo (Mohammed Barkindo) odbio mogućnost prekida saradnje sa Rusijom.

Izneseni podaci nameću zaključak da Nemačka, kao ni druge zemlje Evropske unije, ne mogu tako jednostavno da nađu zamenu za rusko crno zlato. Primera radi, Evropska unija je iz Rusije svakog dana tokom prošle godine uvozila 2,2 miliona barela sirove nafte i 1,2 miliona barela naftnih derivata.

Ipak, ministar ekonomije Habek želi da Nemačka bude „praktično nezavisna“ od uvoza ruske nafte do kraja godine. Još uvek je nejasno kako to postići. Proširenje infrastrukture obnovljivih izvora traje duže, a alternativni izvori još nisu dogovoreni. Situacija će verovatno biti slična u mnogim zemljama EU.

Ipak, ukoliko bi došlo do prestanka uvoza nafte ranije nego očekivano, Nemačka poseduje nacionalnu rezervu koja je nastala zbog naftne krize, pre 50 godina.

Prema dokumentu Ministarstva ekonomije to bi moglo da premosti period od 200 dana bez ruske nafte. Međutim, studija takođe pokazuje da kvalitet sirove nafte i opcije transporta nisu bile uključene u planiranje. Iznenadna zabrana uvoza ruske nafte bi pak stvorila probleme, primera radi za celu istočnu Nemačku.

  • SNEZANA

    22.4.2022 #1 Author

    Cisto sumnjam…

    Odgovori

  • MAJALG

    23.4.2022 #2 Author

    Mozda i ima ali po drasticno vecoj ceni, sto bi Nemackoj ekonomiji donelo ogromne gubitke.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.4.2022 #3 Author

    Da ima alternativu ne bi se sad pisalo o ovome…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    24.4.2022 #4 Author

    Ne postoji evropska alternativa u punom i stabilnom obliku,to je svima jasno

    Odgovori

  • Milovan94

    24.4.2022 #5 Author

    Ima alternativu ali je mnogo skuplja

    Odgovori

  • BOJANA

    4.5.2022 #6 Author

    Pa kad pozivaju narod da kupuje ćebiće, manje da se kupaju i stvaraju zalihe, vetovatno nemaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...