ministar finansija najavio uvođenje strogih mera štednje od sledeće godine

Inflacija u Nemačkoj nastavlja da raste

EUVesti

31.5.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Inflacija u Nemačkoj nastavlja da raste Inflacija u Nemačkoj nastavlja da raste
Stopa inflacije u Nemačkoj nastavila je da raste u maju, sa 7,9 odsto višim cenama u poređenju s istim periodom prošle godine, što je... Inflacija u Nemačkoj nastavlja da raste

Stopa inflacije u Nemačkoj nastavila je da raste u maju, sa 7,9 odsto višim cenama u poređenju s istim periodom prošle godine, što je najviši zabeleženi rast cene od naftne krize sedamdesetih godina prošlog veka.

Nemačka savezna kancelarija za statistiku saopštila je da je stopa od 7,9 odsto viša od procena vodećih ekonomista, koji su za maj očekivali stopu inflacije od 7,6 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Kada se uporedi sa rastom cena u godinama 1973/1974, glavni uzrok je poskupljenje energenata.

„Od početka rata u Ukrajini posebno su porasle cene energenata, što je uticalo na visoku stopu inflacije“, kazali su statističari.

Kako proizlazi iz najnovijih statistika, najviše su rasle cene energenata, sa 38,3 odsto, kao i životnih namirnica 11,1 odsto.

Inflaciji su doprineli i zastoji u lancima snabdevanja što je posledica poremećaja nastalih tokom korona krize i manjka osoblja u logističkoj branši.

Ministar finansija Kristijan Linder (Christian Lindner) rekao je kako treba „suzbiti rast inflacije“ i najavio uvođenje strogih mera štednje i nultog zaduženja već od sledeće godine.

 • MIŠKOVIĆ

  31.5.2022 #1 Author

  nemačka privreda i građani će podneti ovoliku inflaciju ali u srbiji je sve više ljudi na rubu egzistencije

  Odgovori

 • SNEZANA

  31.5.2022 #2 Author

  Ne brinem se ja za njih,vec za nas

  Odgovori

 • TATJANA

  31.5.2022 #3 Author

  Nije to za njihov dzep nista

  Odgovori

 • GOCA BG

  31.5.2022 #4 Author

  Neosetno je to kod njih,mi trpimo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...